Γ. Δραγασάκης: Θα παραταθεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός - Υποσχέσεις για την α' κατοικία

Γ. Δραγασάκης: Θα παραταθεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός - Υποσχέσεις για την α' κατοικία

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού αλλά και ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. «Σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος, δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι μια από τις πιο οδυνηρές κληρονομιές της κρίσης.

Και μια από τις κυβερνητικές προτεραιότητες και της επόμενης περιόδου. Τις επόμενες ημέρες θα έρθει τροπολογία για την παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού που θα συνοδευτεί από περαιτέρω απλούστευση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του», είπε δίχως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Για τη προστασία της πρώτης κατοικίας διευκρίνισε ότι σύντομα μέσω σχετικής ρύθμισης θα αποσαφηνιστεί το πλαίσιο προστασίας της. Όπως εξήγησε στόχος της κυβέρνησης είναι να να επεκταθεί και στην πρώτη κατοικία επαγγελματιών, να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να συνοδευτεί από μια ευρύτερη πολιτική στέγασης για όσους δεν έχουν κατοικία.

Παράλληλα, ο Γ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει «πολυετές  σχέδιο για  την αύξηση των  εξαγωγών με στόχο να φθάσουμε τη συμμετοχή τους στη σύνθεση του ΑΕΠ κοντά στο 50% εντός της επόμενης δεκαετίας, ενώ προετοιμάζουμε μια θεσμική τομή που θα μας επιτρέψει να περάσουμε από τους ετήσιους προϋπολογισμούς δημοσίων επενδύσεων σε πολυετείς προϋπολογισμούς ή πενταετή αναπτυξιακά προγράμματα».

Επιτέθηκε, δε, στη ΝΔ λέγοντας ότι ανάγει όλα προβλήματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στο ζήτημα της φορολογίας. «Δημαγωγεί και λαϊκίζει ασύστολα αποκρύβοντας τη χρεοκοπία της χώρας, απόρροια της συστηματικής υποφορολόγησης των εχόντων και της διαχρονικής ανοχής στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, όπως και τις καταστροφικές συνέπειες του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου.  

Όμως οι ίδιες οι επιχειρήσεις έχοντας επίγνωση των δημοσιονομικών περιορισμών, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη (PWC), ιεραρχούν, σε ποσοστό 70%, ως κύριο πρόβλημά τους τη γραφειοκρατία και το υψηλό διοικητικό κόστος που αυτή συνεπάγεται.

Επίσης, ο οίκος Moody's θεωρεί την ψηφιοποίηση δημόσιων υπηρεσιών  ως έναν από τους παράγοντες που επηρεάζουν το αξιόχρεο μιας χώρας.», είπε.

Φωτογραφία intime news