Επιδότηση 70% για υψηλά αμειβόμενους Έλληνες του Εξωτερικού

Επιδότηση 70% για υψηλά αμειβόμενους Έλληνες του Εξωτερικού

Μια νέα πρωτοβουλία το «Rebrain Greece - Ο Τεχνολογικός Μετασχηματισμός της Αγοράς Εργασίας» μέρος  της οποίας αποτελεί το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ... ΞΑΝΑ» παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση. Ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα  που προβλέπει την επιδότηση σε ποσοστό της τάξης του 70% για την πρόσληψη Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και είναι υψηλά αμειβόμενοι. Ως ελάχιστη αμοιβή καθορίζονται τα 3.000 ευρώ και η επιδότηση γίνεται με ευρωπαϊκούς πόρους στις επιχειρήσεις.

Η πρωτοβουλία«Rebrain Greece» δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συγκεκριμένα από την Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων υπό τον κ. Κωνσταντίνο Αγραπιδά και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας: «Αποτελεί εθνικό συμπέρασμα αλλά και εθνικό στοίχημα ότι η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων μας, το ονομαζόμενο brain drain και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας λόγω της εκθετικής διείσδυσης των νέων τεχνολογιών όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), συνιστούν μείζονες προκλήσεις για τη χώρα μας, καθώς θα έχουν άμεση επίδραση στην παραγωγική της διαδικασία και στην απασχόληση»

«Η πρωτοβουλία Rebrain Greece», τόνισε ο ίδιος, «αποτελεί μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα του υπουργείου» και εν συνεχεία αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που αυτό περιλαμβάνει δίνοντας έμφαση στη «ΕΛΛΑΔΑ …ΞΑΝΑ!» μέσω της οποίας «η Ελλάδα διασυνδέεται για πρώτη φορά ευθέως με τους Έλληνες της διασποράς, που διαπρέπουν, διακρίνονται και σταδιοδρομούν στο διεθνές ανταγωνιστικό επαγγελματικό και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον»

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τους Έλληνες αυτούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα και στις επιχειρήσεις της, ενώ οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα αναγνωριστούν με ειδική διαδικασία ως πρωτοπόροι -πρεσβευτές υψηλής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

«ΕΛΛΑΔΑ... ΞΑΝΑ»

Οπως τονίστηκε:

- To «ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑ», είναι πιλοτικό πρόγραμμα, στοχεύει αρχικά σε πρώτη φάση στον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού με υψηλού επιπέδου διεθνή επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία, τουλάχιστον ενός έτους, μεταπτυχιακού επιπέδου ή διδακτορικού επιπέδου, ηλικίας 28-40, προκειμένου να εργαστούν ως πρόσθετο προσωπικό σε επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα (για να αποφευχθούν φαινόμενα υποκατάστασης), με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες με έμφαση στους τομείς των νέων επαυξημένων τεχνολογιών, όπου παρατηρείται σχετική έλλειψη. Η χρηματοδότηση θα γίνει προς τις επιχειρήσεις με ευρωπαϊκούς πόρους.

- Η ελάχιστη αμοιβή τους καθορίζεται στις 3.000 ευρώ, με χρηματοδότηση της επιχείρησης στο 70% περίπου της ελάχιστης αμοιβής για ένα χρόνο, με υποχρέωση διατήρησης του εργαζόμενου με την ίδια αμοιβή για άλλους 12 τουλάχιστον μήνες.

- θα ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ - Ειδική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να καταγραφούν οι ζητούμενες από τις επιχειρήσεις ειδικότητες που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάταξη του παραγωγικού μοντέλου.

Οι υπόλοιπες τρεις δράσεις του  Rebrain Greece είναι:

- Η σύσταση θεσμικού φορέα ReΒrain Greece: Κέντρο Συλλογικής Τεχνογνωσίας για την Αγορά Εργασίας. Με τον τρόπο αυτό η πρωτοβουλία λαμβάνει θεσμική υπόσταση, με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, με το όνομα Rebrain Greece: Κέντρο Συλλογικής Τεχνογνωσίας για την Αγορά Εργασίας.  Το Rebrain Greece χρησιμοποιεί την τεχνολογία ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data analytics) και έγκυρων πληροφοριών για την αγορά εργασίας μέσω του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας. Αξιοποιείται έτσι η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με την οριζόντια ισότιμη και διεπιστημονική συνεργασία της ομάδας για τον σχεδιασμό καινοτόμων πολιτικών υπό το συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας, Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία.

- Η ανάπτυξη της πλατφόρμας Rebrain Greece CoLab. Το Rebrain Greece ως πρωτοβουλία υπό την νέα του μορφή μεταφέρεται και σε ψηφιακό περιβάλλον ώστε να μπορεί να εκτελεί τις λειτουργίες της και με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα με μικρότερο κόστος , μεγαλύτερο εύρος ανάλυσης και μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων. Στην πλατφόρμα αυτή θα ενσωματωθούν και τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για το πιλοτικό πρόγραμμα ''' ΕΛΛΑΔΑ…ΞΑΝΑ!''''. 

- Η δημιουργία Δράσης Ευφυών Πολιτικών για την Αγορά Εργασίας. Το Rebrain Greece παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα πιλοτικό σχέδιο δράσης έξυπνων δημόσιων πολιτικών για την αγορά εργασίας που ενσωματώνει την τεχνολογία ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data analytics), τα οποία οπτικοποιεί με σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης δεδομένων, αξιοποιώντας και τις αρχές της συλλογικής νοημοσύνης, όπως έχουν αναδειχθεί από τα κορυφαία στον κόσμο Πανεπιστήμια ( M.I.T. Harvard University κλπ).