Φυλάκιση για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκεύματος

Φυλάκιση για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκεύματος

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. Μια εξ αυτών είναι η επαναφορά της κακόβουλης βλασφημίας και καθύβρισης θρησκευμάτων, η οποία προβλέπει φυλάκιση μέχρι δύο έτη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν:

1. Τροποποιείται  το αρ. 79 ΠΚ παρ. 7 έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε. Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζονται πλέον φλυαρίες στην απόφαση. Όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση έτσι θα έχει και τώρα.

2. Επαναφέρεται η κακόβουλη βλασφημίας και καθύβριση θρησκευμάτων (αρ. 198 ΠΚ). Προβλέπει φυλάκιση έως 2 έτη όποιος κακόβουλα καθυβρίζει τον θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη Εκκλησία ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα. 

3. Αυστηριοποίειται το πλαίσιο τιμώρησης του βιασμού αρ. 336 ΠΚ. Ήταν κάθειρξη (5-15 έτη τιμώρησης) και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών (10-15).

Επίσης αν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού αντί για 10-15 έτη τιμώρησης η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη (10-15). 

4. Αυστηριοποιείται το πλαισίο τιμώρησης της διακίνησης μεταναστών του ν. 4251/2014. Ειδικότερα, αυξάνονται τα πρόστιμα στις παραγράφους α'' και β'' από 10.000€-30.000€ σε 30.000€-60.000€ και 30.000€-60.000€ σε 60.000€-100.000€.  Συγκεκριμένα στην α΄περίπτωση του αρ. 30 η ποινή από 1-6 έτη μένει σε 5-10 έτη. Στη β΄ περίπτωση μένει 10-15 όπως και στην γ΄ περίπτωση. Στην δ'' περίπτωση μένει ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη.

Σημειώνεται η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο. 

Στις νομοτεχνικές βελτιώσεις και αναφορικά με την κλοπή από 2 ή περισσότερους απαλείφεται σε σχέση με το σχέδιο νόμου η διάρρηξη και πλέον αν η κλοπή τελέστηκε από 2 ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

Τέλος ο κ. Τσιάρας να σημειωθεί ότι θα τροποποιηθεί και το άρθρο  511 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με επαναφορά του βάσιμου λόγου. Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα το άρθρο τροποποιείται διότι χωρίς να γίνεται έρευνα της βασιμότητας των λόγων αναίρεσης το δικαστήριο υποχρεούταν να εξετάσει την παραγραφή και υπήρχε μείζον ζήτημα  με μαζικές παραγραφές.