FT: Σαρωτική νίκη της ΝΔ - Επιστροφή στη σταθερότητα

FT: Σαρωτική νίκη της ΝΔ - Επιστροφή στη σταθερότητα

Για «σαρωτική νίκη» της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα κάνουν λόγο οι Financial Times, σημειώνοντας παράλληλα πως πλησιάζει όλο και πιο πολύ η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα.

Όπως σημειώνουν «το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα, ανακτά την εξουσία στην Ελλάδα έπειτα από μία σαρωτική νίκη στις εκλογές, δημιουργώντας ελπίδες για επιστροφή στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε μία χώρα κλονισμένη από χρόνια ύφεσης και τρεις διεθνείς διασώσεις».

«Το αποτέλεσμα είναι βαρύ πλήγμα για τον Αλέξη Τσίπρα» σημειώνουν και προσθέτουν πως «ενώ η οικονομία σταθεροποιήθηκε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι δομικές μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν και οι αναπτυξιακοί στόχοι χάθηκαν, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τους φόρους και μείωσε τη δημόσια δαπάνη για να πετύχει τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της Ελλάδας».

Οι FT υπογραμμίζουν παράλληλα πως «ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν δραματικά τους λίγους τελευταίους μήνες, η οικονομία αναπτύσσεται βραδύτερα από ότι προβλεπόταν και οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι».

Στις πρώτες θέσεις της ειδησεογραφίας των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης βρίσκονται τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, με τα περισσότερα να επικεντρώνονται στον νέο πρωθυπουργό, στην Οικονομία αλλά και στις σχέσεις με την Τουρκία.

«Οι επενδυτές περιμένουν από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, 51 ετών, να δείξει ότι είναι αντάξιος της φήμης του πολιτικού που είναι φίλα προσκείμενος προς το επιχειρείν. Ο πτυχιούχος του Χάρβαρντ (...) καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και η γραφειοκρατία, ενώ θα εργάζεται εντός των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν ορίσει οι πιστωτές», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ρεπορτάζ του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης «ο Μητσοτάκης θέλει να φέρει στη Βουλή το πρώτο του μεταρρυθμιστικό πακέτο. Το εκτενές νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στο συρτάρι. Προβλέπει μεταξύ άλλων μία μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Με μία διοίκηση πιο κοντά στον πολίτη και με απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης ο Μητσοτάκης θέλει να θέσει τις βάσεις για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

«Γιατί τιμωρήθηκε τώρα ο Τσίπρας» γράφει σε σχόλιό της η Sueddeutche Zeitung και επισημαίνει ότι «το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία κατάφερε μια τόσο καθαρή νίκη δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι θα επιθυμούσαν να αφήσουν πίσω τους τα χρόνια της κρίσης και ότι επιθυμούν πάλι κάτι σαν κανονικότητα».