Φουντώνουν τα σενάρια του ανασχηματισμού

Φουντώνουν τα σενάρια του ανασχηματισμού

Αν και ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του, τα σενάρια για επικείμενο ανασχηματισμό και μάλιστα στις αρχές του νέου έτους, φουντώνουν και οι πληροφορίες αναφέρονται σε δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με «άρωμα» κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. αλλά και μεταγραφές από τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Αν και οι εξελίξεις στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας δύναται να αλλάξουν τον όποιο σχεδιασμό και με δεδομένο ότι επισήμως το Μαξίμου διαψεύδει σχετικές σκέψεις και σενάρια, οι επικείμενες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο δείχνουν να έρχονται ολοένα και πιο κοντά.

Άλλωστε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το lockdown που αποφασίστηκε στα τέλη του Οκτωβρίου δείχνουν να αποτελούν και την βασική αιτία της παράτασης που είχαν λάβει τότε οι αλλαγές που σκεφτόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι και τώρα, τα μέχρι σήμερα δεδομένα (άφιξη του εμβολίου, μείωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά και η αισθητή μείωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας) δύναται να αξιοποιηθούν προκειμένου να υλοποιηθούν σκέψεις αλλά και ο προγραμματισμός για τις απαραίτητες αλλαγές που θα οδηγήσουν και στην επόμενη ημέρα με στόχο της μεταρρυθμίσεις και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος σε συνδυασμό με την επιτυχημένη, εν πολλοίς, συνταγή της αξιοποίησης κεντροαριστερών στελεχών, θα χρησιμοποιηθεί ξανά. Οι δε αλλαγές είναι βέβαιο πως δεν θα έχουν σχέση με τις παρεμβάσεις που έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα τον Αύγουστο.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός αυτή τη φορά θα γίνει αισθητός και στους λεγόμενους πρωτοκλασάτους υπουργούς. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται βέβαιος για τη θέση του, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν κάποιες συγκεκριμένες «σταθερές» εντός του υπουργικού συμβουλίου.

Η ανανέωση των μελών του υπουργικού συμβουλίου αποτελεί βασικό πυλώνα για τις επόμενες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτακη και την εφαρμογή του προγράμματός του. Άλλωστε έχει παρατηρηθεί και έχει καταγραφεί το γεγονός πως ορισμένα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να εφαρμόσουν τον κεντρικό σχεδιασμό και προσφεύγουν σε κινήσεις που έχουν περισσότερο σχέση με προσωπικές απευθύνσεις στα εκλογικά τους κοινά.

Είναι βέβαιο ότι επιβεβαίωση των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα υπάρξει. Εκτός του ότι ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται, ο ίδιος συζητά αυτά τα θέματα με ένα πολύ μικρό αριθμό στενών συνεργατών του, όπως έπραξε και στην περίπτωση της επιλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» που πραγματοποιείται  καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αφήσει  κάποιο στοιχείο περί  ενδεχόμενων κυβερνητικών αλλαγών. 

Όπως επιμένει καλά πληροφορημένη πηγή, η απόφαση έχει ληφθεί και ήδη ο πρωθυπουργός έχει στη διάθεση του όλα τα στοιχεία γύρω από την αξιολόγηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Στα χέρια του έχει την πλήρη εικόνα της απόδοσης του υπουργικού του συμβουλίου, έχοντας ήδη εντοπίσει τις δυσλειτουργίες που έχουν καταγραφεί αυτόν τον ενάμιση χρόνο.