Φ. Κουβέλης: Η ένταση μπορεί να μετατρέψει συνήθεις ενέργειες σε «θερμό επεισόδιο»

Φ. Κουβέλης: Η ένταση μπορεί να μετατρέψει συνήθεις ενέργειες σε «θερμό επεισόδιο»

Για παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις τουρκικές φυλακές κάνει λόγο Φώτης Κουβέλης και επαναλαμβάνει ότι η χώρα μας κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες «προς πολλές κατευθύνσεις και σε πολλαπλά επίπεδα» προκειμένου να επιστρέψουν σύντομα στη χώρα μας. 

Σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι, «επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή αυτή τη συνεννόηση. Η Τουρκία όμως το ενέταξε στις εντάσεις των σχέσεών της με τη χώρα μας και το παρέπεμψε στο τουρκικό δικαστήριο». «Δεν πρόκειται για «αδυναμία» της τουρκικής δικαιοσύνης να κινηθεί με ταχύτητα. Η κράτηση των δύο στρατιωτικών μας είναι παράνομη».

Αναφέρει ακόμη ότι: «Η ένταση αυτή είναι ενδεχόμενο να μετατρέψει μια από τις συνήθεις πια ενέργειές της σε «θερμό» επεισόδιο, το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, δείχνει ότι δεν το επιλέγει. Η απάντηση στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας είναι ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Δεν υπάρχουν υπό «αμφισβήτηση» ελληνικά νησιά και νησίδες. Τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι σαφή και οριοθετημένα από τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο συνολικότερα. Η Τουρκία εκτίθεται και αποδυναμώνει συνεχώς την εξωτερική της πολιτική με τις εντάσεις που προκαλεί και με τις απαράδεκτες ενέργειές της. Η Ελλάδα είναι χώρα της ειρήνης και η ειρήνη θέλει να προάγεται στην περιοχή. Ταυτόχρονα όμως ξέρει και μπορεί με επάρκεια και με ικανή αποτρεπτική δύναμη να προστατεύει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά της».