Υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών, όχι μόνο πολιτικών

Υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών, όχι μόνο πολιτικών

Ζήτημα ποινικών ευθυνών εντοπίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην υπόθεση της Novartis, ενώ επισημαίνει πως «προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης».

Με την κατάθεση ως μάρτυρα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος προσήλθε στον Άρειο Πάγο, συνεχίζεται η ποινική προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση Novartis μετά τις καταγγελίες του ομοιόβαθμου συναδέλφου τους και πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή για πολιτικές παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε πως η υπόθεση «είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος και δικαστικά και κοινοβουλευτικά».

«Το ζήτημα, όπως ξέρετε, δεν με αφορά προσωπικά, ούτε είμαι από αυτούς που επιδιώκουν ρεβάνς ή εκδίκηση. Υπάρχει, όμως, το δημοκρατικό καθήκον που μας επιβάλει να προστατεύσουμε το Κράτος Δικαίου και να διερευνήσουμε την αλήθεια», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ως προς το κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων, ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε: «Ευθύνες πολιτικών προσώπων με την έννοια των μελών της προηγούμενης κυβέρνησης προφανώς και υπάρχουν και αυτό το ζήτημα έχει τεθεί ήδη από τον προηγούμενο χρόνο ,από την άνοιξη του 2018,  με τις μηνύσεις μας. Τώρα αναφέρθηκα σε συμπληρωματικά στοιχεία γιατί υπάρχει αυτό που λέμε επίταση του δόλου».

Τέλος, ανέφερε πως «είναι γνωστό ότι έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, ότι υπάρχει ζήτημα ποινικών και όχι μόνον πολιτικών ευθυνών, πολιτικών προσώπων για την σκευωρία. Από κει και πέρα υπάρχει το ζήτημα των λεγομένων «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», ξέρετε ποια είναι η κατάσταση και η εξέλιξη.  Και βέβαια το ζήτημα των εισαγγελικών  λειτουργών το οποίο διερευνάται και ούτως ή άλλως πρέπει να διερευνηθεί και αυτεπαγγέλτως».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε υποβάλει -από την αρχή που έφθασε η υπόθεση στη Βουλή, τον περασμένο Φεβρουάριο- μηνύσεις κατά προστατευόμενου μάρτυρα για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση δωροληψιών και είχε αντιδράσει έντονα καταγγέλλοντας επιχείρηση σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων τής τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν από τους πρώτους που η υπόθεσή του αρχειοθετήθηκε, διότι δεν προέκυψε τίποτα, και καταθέτει σήμερα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή που διενεργεί την έρευνα.

Μετά την κατάθεση Βενιζέλου, έχει κληθεί να καταθέσει αύριο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος είχε εποπτεύσει τις έρευνες για τη Novartis και έχει προβεί σε καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ έχει αναφερθεί και στον ρόλο του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν» στην ερευνώμενη υπόθεση.

Εχθές στους δύο αντεισαγγελείς κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ είχε προηγηθεί η κατάθεση του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Αύριο αναμένεται να καταθέσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος διετέλεσε επόπτης της εισαγγελίας διαφθοράς.

Η υπόθεση της έρευνας των καταγγελιών για «παρεμβάσεις» και «σκευωρία» έλαβε νέα διάσταση, μετά την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αφού, κατονόμασε τον αποκαλούμενο Ρασπούτιν, παραπέμποντας στην αρχική του καταγγελία στην οποία είχε αναφέρει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση αν κατονόμασε και τον Αλ. Τσίπρα σημείωσε: «φυσικά».