Έτοιμη η Ελλάδα για αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων
Διπλωματικές πηγές για Λιβύη

Έτοιμη η Ελλάδα για αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και της εκεχειρίας που τυχόν θα αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με βραχίονα υλοποίησης την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ανώτατη διπλωματική πηγή η οποία ενημέρωσε σχετικά δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. 

Η ίδια πηγή τόνισε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ότι κοινή αίσθηση είναι πως ο Ερντογάν αποχώρησε εκνευρισμένος από το Βερολίνο, καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε στην Διάσκεψη για την Λιβύη πλήττει κυρίως αυτόν, καθώς οι άλλες αντιμαχόμενες πλευρές εφοδιάζονται από ξηράς. 

Παράλληλα, η ίδια πηγή αναφέρθηκε και στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου εξετάστηκαν πιθανές κινήσεις για συνέχιση των Ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή, κάτι για το οποίο δεν διατυπώθηκε καμία αντίρρηση εκ μέρους των κρατών - μελών.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου ανέφερε πως «σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να  τοποθετηθώ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και να χαρακτηρίσω τα Συμπεράσματα του Βερολίνου, κατ’ αρχήν σαν ένα θετικό πρώτο βήμα.»

Συμπλήρωσε δε πως «είναι θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και θετικό, γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Βεβαίως, όμως, είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα. Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια.»

Παράλληλα τόνισε ότι στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων είχε τη δυνατότητα να εκφράσει «την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης γιατί -και κυρίως- δεν συμπεριελήφθησαν στα Συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου -την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ- του Δεκεμβρίου. Μία απόφαση που μας δεσμεύει όλους», προσθέτοντας, «Και μάλιστα, όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών».

Σημειώνεται επίσης πως πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Μαρόκο, όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε ως ευκαιρία για συνεννόηση με το Μαρόκο, το οποίο εμφανίζεται να είναι πιο ενοχλημένο από την Ελλάδα για τη μη συμπερίληψή του στην Διάσκεψη του Βερολίνου, την στιγμή που στην χώρα διαπιστώνεται έντονα ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της τρομοκρατίας, εξαιτίας και της διάχυσης της κρίσης της Λιβύης.

Ν. Δένδιας: Άκυρα τα μνημόνια για την ΕΕ

Ο κ. Δένδιας επίσης στην δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι «Ο Ύπατος Εκπρόσωπος [της ΕΕ] ο κ. Borrell, με διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και ότι αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου. Βεβαίως όμως, οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου.» 

Ως προς τη διάσκεψη του Βερολίνου οι ίδιες πηγές χαιρετίζουν ως θετικό βήμα την κατάπαυση του πυρός, αλλά σημειώνουν ότι το πλαίσιο των αποφάσεων δεν περιλαμβάνει κάτι στέρεο.

Θεωρεί δε αρνητικό ότι “δεν υπάρχει αναφορά επί 55  παραγράφων στα συμπεράσματα του Βερολίνου στα τουρκολιβυκά μνημόνια καθώς το ένα εκ των δύο είναι περί στρατιωτικής βοήθειας.

Ακόμα και έτσι, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο ζήτημα κατά το σημερινό ΣΕΥ, οδήγησε σε επαναβεβαίωση ότι τα μνημόνια είναι άκυρα για την ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στις εξελίξεις με την Τουρκία έκαναν λόγο για δύο παράλληλες διαδικασίες: η πρώτη αφορά την Τουρκία ως «μια χώρα που μπορείς να βρεις άκρη είτε με συνομιλίες είτε με προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο» και η δεύτερη εκλαμβάνει την Τουρκία ως αναθεωρητική δύναμη.