Ερώτηση Χ. Θεοχάρη για το καθεστώς ανομίας στις φυλακές Κορυδαλλού

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, 13:56
-A +A
Ερώτηση Χ. Θεοχάρη για το καθεστώς ανομίας στις φυλακές Κορυδαλλού

Tο καθεστώς ανομίας που φαίνεται να επικρατεί στις φυλακές Κορυδαλλού με αφορμή τα δύο βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας  φέρνει με ερώτηση που κατέθεσε το πρωί της Τρίτης στη Βουλή ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χάρης Θεοχάρης.

Τα συγκεκριμένα βίντεο προβάλλουν  σκηνές  με κρατούμενους να κάνουν πάρτι, χρησιοποιώντας προϊόντα πολυτελείας και τεχνολογίας και σκορπώντας  χαρτονομίσματα, γεγονός επιβεβαιώνουν με καταγγελίες τους και οι υπάλληλοι των καταστημάτων κράτησης.

Στην ερώτησή του  προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο κ. Θεοχάρης ζητά άμεσα ενημέρωση για την κατάσταση  που επικρατεί στις φυλακές Κορυδαλλού, για τους σχεδιασμούς πάταξης των κυκλωμάτων σε αυτές,  την εγκατάσταση συστήματος με κάμερες και αδρανοποιητές κινητών τηλεφώνων στο σύνολο των ελληνικών Καταστημάτων Κράτησης και ρωτά το υπουργείο ποιος είναι ο σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Θεοχάρη.

Καθεστώς ανομίας φαίνεται να επικρατεί εντός του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού. Βίντεο διάρκειας 11 λεπτών που ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα vima.gr προβάλλει κρατουμένους να κάνουν πάρτι με μπουκάλια αλκοόλ και σκορπώντας επιδεικτικά χαρτονομίσματα ευρώ. Στα πλάνα του βίντεο διακρίνονται εντός του κελιού τηλεόραση, ηχοσύστημα και κινητά τηλέφωνα κατά παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας που ισχύει για το σύνολο των Καταστημάτων Κράτησης στην ελληνική επικράτεια.

Στις 24/3/2019 ακολούθησε η δημοσιοποίηση και δεύτερου βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού ALPHA το οποίο δείχνει νέες σκηνές από πάρτι στις φυλακές Κορυδαλλού. Και σε αυτή την περίπτωση προβάλλονται εικόνες με μπουκάλια αλκοόλ και κινητά τηλέφωνα, ενώ μέχρι πρόσφατα υπήρχε κανάλι στο YouTube με τίτλο «Πίσω από τα Κάγκελα» στο οποίο κρατούμενοι σε φυλακές από όλη την Ελλάδα ανέβαζαν ανάλογα βίντεο.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Μπισμπίκη γενικό γραμματέα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι υπάλληλοι έχουν προ πολλού περιγράψει την κατάσταση  που επικρατεί στις φυλακές και παρότι έχουν προβεί σε καταγγελία παρόμοιων περιστατικών, πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να χαρακτήριζε τις καταγγελίες των σωφρονιστικών υπαλλήλων ως «Fake News». Σχετικό μάλιστα δελτίο τύπου της ένωσης σωφρονιστικών υπαλλήλων που περιέγραφε την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές παραπέμθηκε στον εισαγγελέα για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Επειδή η εξάλειψη της ανομίας εντός των ελληνικών φυλακών οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

-  Ποιες οι άμεσες ενέργειες του υπουργείου σας για την πάταξη κυκλωμάτων ανομίας που προδήλως δρουν εντός των φυλακών Κορυδαλλού;

- Πως εξηγείτε την ύπαρξη κελιών-σουίτες με δορυφορικές τηλεοράσεις, ηχοσυστήματα και λοιπές ηλεκτρικές συσκευές κατά παράβαση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας που ισχύει για τις ελληνικές φυλακές;

- Ποια η θέση σας σχετικά με την εγκατάσταση συστήματος με κάμερες και αδρανοποιητές κινητών τηλεφώνων στο σύνολο των ελληνικών Καταστημάτων Κράτησης;

- Ποιος ο σχεδιασμός του υπουργείου σας για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος; Υπάρχει πρόθεση για αναβάθμιση της Σχολής ∆εσμοφυλάκων και την ανέγερση νέων φυλακών στα πρότυπα επιτυχημένων μοντέλων του εξωτερικού;

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 12/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα