Επικοινωνία Σ. Λαβρόφ - Π. Κλίμκιν για τη Νάντια Σαβτσένκο

Επικοινωνία Σ. Λαβρόφ - Π. Κλίμκιν για τη Νάντια Σαβτσένκο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογος του Πάβλο Κλίμκιν συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την υπόθεση της Ουκρανής πιλότου Νάντια Σαβτσένκο, που κρατείται στη Ρωσία και συνεχίζει την απεργία πείνας και δίψας, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του.

Ο Λαβρόφ είπε στον Κλίμκιν ότι η Ρωσία ήταν διατεθειμένη να επιτρέψει σε Ουκρανούς γιατρούς να επισκεφτούν στην Σαβτσένκο, η οποία δικάζεται στη Ρωσία για τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία. Όμως, πρόσθεσε, η συμπεριφορά της στο δικαστήριο κατέστησε απίθανη την επίσκεψη των γιατρών.

Η Σαβτσένκο στο τέλος της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ανέβηκε στο έδρανο και έκανε μια άσεμνη χειρονομία προς τον δικαστή.

«Δεν αποδέχομαι την ενοχή, ούτε αναγνωρίζω την επιβολή ποινής από ένα ρωσικό δικαστήριο», δήλωσε η Σαβτσένκο στην δικαστική αίθουσα, σύμφωνα με έναν μεταφραστή.

Ο δικηγόρος της Νικολάι Πολοζόφ δήλωσε πως έχει καρδιακές αρρυθμίες και πυρετό έπειτα από την έναρξη της απεργίας πείνας την προηγούμενη εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «στημένη» δίκη, όπως την χαρακτήρισε. Όπως τόνισε η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο και έχει ανάγκη παρακολούθησης από Ουκρανούς γιατρούς.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η υγεία της Σαβτσένκο βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν διατρέχει κίνδυνο. Η κατηγορούμενη δεν είναι σε θέση να δεχτεί επισκέπτες μέχρι την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στις 21 Μαρτίου.

Νωρίτερα σήμερα, η Ουκρανία απαίτησε την «άμεση αποφυλάκιση» της Σαβτσένκο.

Η πιλότος, η οποία στη χώρα της θεωρείται ηρωίδα, κατηγορείται ότι έδωσε πληροφορίες στον ουκρανικό στρατό για τη θέση δύο Ρώσων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από πυρά όλμου στην ανατολική Ουκρανία το καλοκαίρι του 2014.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ κάλεσε σήμερα την Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα την Σαβτσένκο, τονίζοντας πως η φυλάκιση της αποτελεί παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ, που υπεγράφη πέρσι για την ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ