Ενοίκια 21 εκατ. ευρώ και όχι 12 για το υπουργείο Πολιτισμού

Τρίτη 02 Ιουλίου 2019, 16:28 - Τελευταία ενημέρωση: 16:29
-A +A
Ενοίκια 21 εκατ. ευρώ και όχι 12 για το υπουργείο Πολιτισμού

Της Αγγελικής Κώττη

Όχι, δεν θα ενοικιάσει μόνο το «Ματζέστικ» το υπουργείο Πολιτισμού για να μεταστεγάσει εκεί τις υπηρεσίες του. Όπως αποκαλύπτει επισήμως το υπουργείο, επιχειρώντας να απαντήσει στο χθεσινό δημοσίευμα του Liberal, προτίθεται να ενοικιάσει τρία κτίρια, για τα οποία θα απαιτηθούν  επισκευές συνολικού κόστους 21 εκατ. ευρώ.

Ενώ με είκοσι εκατομμύρια το υπουργείο θα μπορούσε να αποκτήσει και να διαμορφώσει τα κτίρια του πρώην εργοστασίου Τσαούσογλου στην Πειραιώς, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό ήταν το ποσό που είχε εκτιμηθεί πως χρειαζόταν πριν από πέντε χρόνια, προκειμένου να μεταστεγαστούν όλες οι υπηρεσίες.

Τώρα όμως, στο υπουργείο μιλάνε για ενοικίαση άλλων κτιρίων, με τα ίδια χρήματα  που θα αγόραζαν και θα επισκεύαζαν τα κτίρια Τσαούσογλου. Φυσικά τα ποσά των επισκευών θα συμψηφιστούν με τα ενοίκια, αλλά το ΥΠΠΟΑ θα αναγκαστεί να πληρώνει κι άλλα, τα επόμενα χρόνια.

Το υπουργείο πληρώνει 550 χιλιάδες ευρώ για ενοικίαση του κτιρίου στη Μπουμπουλίνας και συνολικά 1,4 ε ευρώ τον χρόνο για όλες τις υπηρεσίες του. Πράγματι, το τωρινό κτίριο του κεντρικού υπουργείου δεν επαρκεί. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «Αναγνωρίζοντας το κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Υπουργείο με τις υπηρεσίες του να είναι διάσπαρτες σε διάφορα κτήρια του κέντρου της Αθήνας, αναζήτησε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις για τη μετεγκατάστασή τους.» λέει 

Αφού εξέτασε όλες τις περιπτώσεις κενών δημοσίων κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας που θα μπορούσαν να στεγάσουν τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέληξε στα ακόλουθα τρία κτήρια:

  • Ακίνητο «AMBASSADEUR» (Παλιό Εφετείο) επί της οδού Σωκράτους 65-67, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εργασίας (Ενιαίο ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών)
  • Διατηρητέο κτήριο πρώην «Ξενοδοχείο Majestic» επί των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Διατηρητέο κτήριο Εθνικού Τυπογραφείου επί των οδών Σταδίου και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων)

Και καταλήγει: «Για όλα αυτά τα κτήρια, τα οποία χρειάζονται ανακαίνιση προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του Υπουργείου, συντάχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τεχνικά δελτία για να χρηματοδοτηθεί η ανακαίνισή τους από το  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, για το κτήριο «AMBASSADEUR» προϋπολογίστηκε κόστος 10 εκατομμυρίων ευρώ, για το πρώην «Ξενοδοχείο Majestic 10.100.000 ευρώ και για το κτήριο του Εθνικού Τυπογραφείου 900 χιλιάδες ευρώ.

Εξυπακούεται ότι το κόστος ανακατασκευής των παραπάνω κτηρίων θα συμψηφιστεί με τα μελλοντικά μισθώματα προς τους φορείς του Δημοσίου στους οποίους ανήκουν, ενώ η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι μακροχρόνια για να εξασφαλιστεί η απόσβεση του κόστους ανακαίνισης.»

Φωτογραφία intime news

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα