Ένας ουσιαστικός Κυριάκος

Ένας ουσιαστικός Κυριάκος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχθηκαν, όπως αναμενόταν, σε πρωταγωνιστές της προ ημερησίας συζήτησης για το ασφαλιστικό στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε διαβασμένος, δίχως αντιπολιτευτικές κορώνες και φυσικά με επιχειρήματα, δείχνοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό έγινε ακόμα πιο σαφές, με δεδομένο ότι η κόντρα των δύο αρχηγών δεν περιορίστηκε στο ασφαλιστικό αλλά επεκτάθηκε σε μετακλητούς υπαλλήλους, διορισμούς, την εμπλοκή του ΔΝΤ, με άλλα λόγια σε ολόκληρη την πολιτική ατζέντα. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την πλευρά του κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα σε «διάλογο εξπρές» προκειμένου να πάρει πίσω τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι δεν έχει πρόθεση για κάτι τέτοιο. Μάλιστα έσπευσε να σηκώσει το γάντι για τους μετακλητούς υπαλλήλους, όταν είπε:  «τον Γενάρη του 2015 οι μετακλητοί της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου ήταν 1197 και τώρα δεν ξεπερνούν τους 640. Εσείς είχατε 51, σήμερα ο κ. Βερναρδάκης έχει μόνο δύο».

Ο κ. Μητσοτάκης, με ειλικρίνεια, απάντησε ευθαρσώς ότι η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε κομματικούς διορισμούς, καθώς όπως είπε «δεν παραγνώρισα ποτέ ότι εμείς κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια, δεν το έκρυψα και τολμώ να πω ότι είχα ασκήσει κριτική στις ποσοστώσεις». «Αλλά αν εσείς κάνατε τα ίδια μην επικαλείστε το ηθικό πλεονέκτημα», συμπλήρωσε.

Λίγο νωρίτερα οι δύο αρχηγοί εξαπέλυαν τα πυρά τους σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας παραπονιόταν ότι δεν τον συναντούν οι αγρότες: «Θέλω να εκφράσω την απορία μου για ένα γεγονός: Πάντοτε οι αγρότες είχαν αίτημα να μιλήσουνε με τον πρωθυπουργό. Και τους λέμε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή και κάποιοι εξ αυτών αρνούνται τον διάλογο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με εμφανή δόση χιούμορ έσπευσε να απαντήσει: «Αναρωτιέστε γιατί οι αγρότες δεν συνομιλούν μαζί σας. Μήπως να πάτε εσείς να τους συναντήσετε, όπως πέρυσι όταν ανεβαίνατε στα τρακτέρ;»

Σφοδρή επίσης ήταν και η κόντρα για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ατάκα του προέδρου της ΝΔ ήταν χαρακτηριστική. ««It's the IMF, Euclid»! Με αυτήν τόνισε στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ότι συμβαδίζει με τον ΔΝΤ, την ώρα που διάβαζε το περίφημο έγγραφο με την υπογραφή Τσακαλώτου που ζητούσε την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας απέδωσε τις ευθύνες για την κατάσταση του ασφαλιστικού στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα περί εξεταστικής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα έρθει η ώρα της συζήτησης για τι  πραγματικά γνωρίζατε από όσα είπε ο Βαρουφάκης και διαρρέουν οι υπουργοί σας. Δεν είναι της παρούσας αλλά θα έρθει η ώρα τους».

Αλέξανδρος Διαμάντης