Ένα Συνέδριο σαν… εξόδιος ακολουθία

Ένα Συνέδριο σαν… εξόδιος ακολουθία

Του Γιάννη Σιδέρη

Σπάνια στην ιστορία ένας Φίλιππος βγάζει έναν Αλέξανδρο. Συνήθως ένα Ελευθέριος Βενιζέλος βγάζει έναν Σοφοκλή (γνωστόν και ως Κλικλή). Ο Κλικλής, νιώθοντας ότι έχει κληρονομικά δικαιώματα, βρισκόταν σε  συνεχή διαμάχη με τον Γεώργιο Παπανδρέου, σε σημείο που κάποια στιγμή η ρήξη κατέστη αναπόφευκτη και ο καθένας έφτιαξε το δικό του  προσωπικό κεντρώο κόμμα.

Σήμερα μία εκ των επιγόνων στο ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά «πάει συνέδριο», αν και απουσία δύο τουλάχιστον εκ των πρώην προέδρων – πρωτοφανές στα χρονικά των συνεδρίων των κομμάτων. Ο έτερος επίγονος Γιώργος, εμβληματικός καθότι γιος του ιδρυτή (και διασπαστής του κόμματος που τον έκανε Πρόεδρο και πρωθυπουργό) θα απουσιάζει στη Βιέννη, σε μια μάζωξη συνταξιούχων υπουργών Εξωτερικών. Ακόμη και πολιτικό νόημα να μην έχει η απουσία του, καταδεικνύει το μέγεθος της απόστασης και της συναισθηματικής αδιαφορίας του.

Ο έτερος των πρώην Προέδρων Βαγγέλης Βενιζέλος, είπε παρελθέτω απ΄ εμού το ποτήριον τούτο, και έστειλε μια υπόκωφα σαρκαστική ευχή για επιτυχία των εργασιών. Ο τρίτος και πλέον μακρόβιος, Κώστας Σημίτης, ως χθες το βράδυ δεν είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του. Αλλά ακόμη να πάει, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα είναι το μόνο συνέδριο κόμματος  στο οποίο θα απουσιάζουν δύο πρώην Πρόεδροί του!

Το Συνέδριο που ξεκινά σήμερα το απόγευμα και τελειώνει αύριο, διεκδικεί μελαγχολικές πρωτοτυπίες:

Ενώ εξηγγέλθη πριν 2,5 χρόνια και είχε  όλο το χρόνο να οργανωθεί, θα διαρκέσει λιγότερο από 24 ώρες. Ξεκινάει τυπικά στις πέντε το απόγευμα και τελειώνει αύριο την ίδια ώρα, αλλά αν συνυπολογισθεί  και η «ώρα ΠΑΣΟΚ», ο παραγωγικός χρόνος θα συρρικνωθεί, σε κάτι λιγότερο και από χρόνο ημερίδας.

Δεν θα έχει εκλεγμένους συνέδρους. Σύνεδροί του θα είναι  οι Πασόκοι που εξελέγησαν ως μέλη του ΚΙΝΑΛ την Άνοιξη του 19 και οι σύνεδροι που εξελέγησαν για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2015!

Ουσιαστικά γίνεται ένα νόμιμο (από πλευράς τυπικότητας) «προνουντσιαμέντο» από τη Φώφη Γεννηματά για να αναλάβει εκ νέου την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εκ παραλλήλου με εκείνης του ΚΙΝΑΛ προκειμένου όπως λέει «για να μην υπάρχει διαρχία». Η θητεία της στο ΠΑΣΟΚ έληξε τον Ιούνιο ενώ στο ΚΙΝΑΛ κρατάει έως το 2021. Θέλει να κάνει σύζευξη των δύο ιδιοτήτων γι' αυτό και προτείνει αλλαγή στο καταστατικό, ώστε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Εάν βέβαια ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ  δεν είναι από το ΠΑΣΟΚ (κάτι που δεν φαίνεται εφικτό στον ορατό χρόνο), τότε θα εφαρμοστεί το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ να βγάλει δικό του Πρόεδρο (θα του κάνουν τη χάρη!).

Η δυσαρέσκεια  της μεθόδευσης είναι έκδηλη στην πλευρά του άλλου πόλου συσπείρωσης του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αναμένεται να εκφωνήσει επιθετική προς την Γεννηματά ομιλία. Είναι χαρακτηριστικό  ότι ο πολιτικός του φίλος Στέφανος Ξεκαλάκης, πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε ότι με την ψήφιση του νέου καταστατικού, το ΠΑΣΟΚ πεθαίνει πολιτικά, αλλά και βαλσαμώνεται προς χάριν ενός ενεργού ΑΦΜ (του ΠΑΣΟΚ για να ξεπληρώνει τα χρέη του).

Την ίδια στιγμή ο Παύλος Γερουλάνος  μαζεύει διαδικτυακά υπογραφές  υπέρ της διεξαγωγής ενός πραγματικού συνεδρίου με εκλογή συνέδρων, και σύμφωνα με κύκλους του έχει ξεπεράσει τις χίλιες. Αν ισχύει ο αριθμός, τότε είναι σημαντικός και αποκρυσταλλώνει την τεράστια δυσαρέσκεια  που ενυπάρχει στη βάση του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι ο Γερουλάνος δεν έχει ιστορικό πορείας στο κόμμα. Εμφανίστηκε με τον Γιώργο αλλά αρνήθηκε να τον ακολουθήσει στην σπασμωδική και ακατανόητη πολιτικά, δημιουργία άλλου κόμματος από την ίδια μήτρα, ένα μήνα προ των εκλογών του 15!

Και ενώ το ΠΑΣΟΚ βράζει, ο εκπρόσωπος τύπου Παύλος Χρηστίδης, φυσικά κατ΄ εντολήν της Γεννηματά, πυροδοτεί το κλίμα αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν και διαγραφές

Μέσα  σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα, μάλλον  χιουμοριστική χροιά παίρνει το γεγονός ότι  ο Κώστας Σκανδαλίδης θα εκφωνήσει την εισήγησή του για την… «κυβερνώσα Αριστερά».

Ο Ξεκαλάκης είπε ότι θα μείνει στην ιστορία ως ένα «Συνέδριο του ΑΦΜ». Η στήλη θα το χαρακτήριζε ως Συνέδριο… εξόδιο ακολουθία του ΠΑΣΟΚ!