Είναι τελικά πιο …καλές οι «αριστερές» τροπολογίες;

Είναι τελικά πιο …καλές οι «αριστερές» τροπολογίες;

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε ένα ρεσιτάλ κακής νομοθέτησης έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, καθώς όχι μόνο φέρνει μέτρα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, αλλά τα εισάγει στην Ολομέλεια ως εκπρόθεσμες τροπολογίες. Μάλιστα, πολλές από αυτές κατατίθενται σε παντελώς άσχετα νομοσχέδια και συγκεκριμένα σε κυρώσεις συμφωνίες με τρίτες χώρες, μολονότι το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι «Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση»!

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση, που άλλοτε μεμφόταν προηγούμενες ηγεσίες ότι έχει γίνει «ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα κουρελόχαρτο», επιμένει …αντικοινοβουλευτικά.

Για του λόγου του αληθές ο περίφημος κόφτης κατατέθηκε λίγο μετά το νομοσχέδιο με την συμφωνία με τους εταίρους, ως τροπολογία. Επίσης, με τον ίδιο τρόπο εισήχθη στην Βουλή το πάγωμα των ωριμάνσεων των ειδικών μισθολογίων, το οποίο αργότερα ο Πάνος Καμμένος με νέα τροπολογία δεσμεύτηκε (με ευχολόγια) να καταργήσει.

Ακόμα και την κατάργηση του ΕΚΑΣ  επέλεξε η κυβέρνηση να την «πλασάρει» ως εκπρόθεσμη τροπολογία, για να καταθέσει λίγες μέρες αργότερα σε κύρωση στο νομοσχέδιο για τον ….Ευρωπαϊκό Ουρανό, νέα, με την οποία ορίζεται ότι ο χρόνος εφαρμογής των νέων κριτηρίων ξεκινά από την 1η Ιουνίου!

Από την μακρά λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο ΕΝΦΙΑ, καθώς στο ίδιο νομοσχέδιο εισήχθη διάταξη όπου καταργείται από 1η Ιανουαρίου του 2017  ο μειωμένος συντελεστής συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία. Παράλληλα, η «παράδοση» των ακινήτων του ΕΟΤ στην ΕΤΑΔ (που είναι παρακλάδι του Υπερταμειου) έγινε μέσω τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ίδιο, άλλωστε, συνέβη και με την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, και πλέον καθορίζεται ότι τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη πρώτη κατοικία αξίας έως 140.000 ευρώ εξαιρούνται μόνο από την πώληση, αλλά μπορούν να μεταβιβαστούν σε εταιρείες διαχείρισης. Τονίζεται ότι μόνο οι τροπολογίες, που αφορούσαν τις ουρές για να κλείσει η αξιολόγηση ξεπερνούσαν τις 73 σελίδες, όσες δηλαδή ένα νομοσχέδιο.

Από τις τροπολογίες στις …νομοτεχνικές βελτιώσεις

Σε ανύποπτο χρόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είχε φέρει πάνω από 160 νομοτεχνικές βελτιώσεις, αλλάζοντας ουσιαστικά τον πυρήνα του. Και πριν ακόμα ολοκληρωθεί η πρώτη μέρα συζήτησης, αργά το βράδυ του  Σαββάτου της 22ας Μαΐου, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έβγαζε άσσους από τα μανίκια του. Μετέθετε (με νομοτεχνική βελτίωση) χρονικά νωρίτερα την επιβολή του τέλους σταθερής τηλεφωνίας 5% και παράλληλα επίσπευδε κατά ενάμιση  χρόνο την επιβολή του φόρου στην μπύρα…