ΕΕ για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου: Επισπεύδεται η λίστα κυρώσεων κατά της Άγκυρας

ΕΕ για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου: Επισπεύδεται η λίστα κυρώσεων κατά της Άγκυρας

Την επίσπευση των εργασιών καταγραφής των ονομάτων ατόμων και εταιρικών οντοτήτων που θα περιληφθούν στη λίστα των σχετικών αποφασισμένων κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αφότου επήλθε σχετική συμφωνία κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών.

«Υπό το πρίσμα των νέων τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο καλεί την αρμόδια ομάδα εργασίας 'Relex' να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της όσον αφορά τους καταλόγους των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ομάδα εργασίας πρέπει να επισπεύσει την εργασία της και να καταλήξει σε απόφαση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, προήδρευσε της τακτικής συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες πως η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις αλλά με έναρξη την κατάλληλης προεργασίας για τα επόμενα βήματα της ΕΕ παράλληλα και σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Συζητήσαμε για τη Λιβύη αλλά χωρίς λήψη αποφάσεων», τόνισε ο Ζ. Μπορέλ, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου, όπου «συμμετείχε όλο το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Παράλληλα, για την κατάσταση επί του εδάφους στην Λιβύη, μετά την Διάσκεψη του Βερολίνου τόνισε ότι «είμαστε σε εκεχειρία, αλλά όχι ακόμα και σε πλήρη κατάπαυση του πυρός», ανακοινώνοντας εκ παραλλήλου ότι και οι δυο πλευρές έχουν ορίσει 5 διαπραγματευτές που θα καταλήξουν στην κατάπαυση του πυρός.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, επεσήμανε ο Ζ. Μπορέλ, ότι η κατάπαυση του πυρός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη επιχείρησης της ΕΕ για την επιτήρηση της επιβολής του Εμπάργκο όπλων, όπως για παράδειγμα η επιχείρηση «Σοφία». Η επιχείρηση «Σοφία» πρόκειται να ενεργοποιηθεί εκ νέου, αλλά όπως εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, με επαναπροσδιορισμό της απόστολής της.

Καταλήκτικά, ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε ότι οι Υπουργοί ενημερώθηκαν, αντάλλαξαν πληροφορίες και διόρισαν ομάδες εργασίας οι οποίες εξετάζουν επιμέρους πτυχές του ζητήματος με εντολή να καταλήξουν ως το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών.