Διαπραγματεύσεις σε δύο επίπεδα

Διαπραγματεύσεις σε δύο επίπεδα

Ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα είναι το βασικό «όπλο» του οικονομικού επιτελείου απέναντι στις πιέσεις των πιστωτών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους πιστωτές, θα διεξάγεται και μια δεύτερη, μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, για τους όρους συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως προβλέπει το μνημόνιο, αλλά στην καλύτερη περίπτωση το 2019. Για το 2016, εκτιμά ότι θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα σχεδόν 1% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν θα αποδώσει το προβλεπόμενο δημοσιονομικό όφελος.

Η Ευρωζώνη από την πλευρά της είναι πιο αισιόδοξη, θεωρώντας ότι το δημοσιονομικό κενό είναι το μισό απ' ό,τι προβλέπει το ΔΝΤ και πως, εάν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, μπορούν να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ωστόσο, Ευρωζώνη και ΔΝΤ εκτιμούν ότι η πρόταση Κατρούγκαλου δεν διασφαλίζει τη μείωση των δαπανών για το συνταξιοδοτικό κατά 1% του ΑΕΠ το 2016, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Κάτι το οποίο φάνηκε την Παρασκευή, με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Νταβός, ο οποίος είπε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι δημοσιονομικά ανεπαρκής.

Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα πιέζουν την Αθήνα για μέτρα στα δημοσιονομικά και το ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα θα διαπραγματεύονται για τον τρόπο που θα επιλυθεί το θέμα του χρέους, ώστε να επιτραπεί στο Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Και όλα αυτά με την κυβέρνηση να αισθάνεται την ανάγκη να αρθεί η αβεβαιότητα και να αποκατασταθεί στοιχειώδης ομαλότητα στην οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να τεθούν στο τραπέζι και άλλα θέματα, όπως, το εργασιακό, ή να προκύψουν νέες απαιτήσεις στο θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων ενώ το κυριότερο «αγκάθι» παραμένει το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Το γεγονός ότι τα έσοδα ξεπέρασαν κατά 1,9 δισ. ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού οδηγεί στην εκτίμηση ότι το 2015 έκλεισε με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα αντί ελλείμματος 0,25%. Οι πιστωτές περιμένουν περισσότερα στοιχεία και υποστηρίζουν πως το πλεόνασμα στην καλύτερη περίπτωση περιορίζει τον όγκο των απαιτούμενων μέτρων, αλλά δεν τα μηδενίζει.