8ος χρόνος, ημέρα 2395η
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Δένδιας: Η Γαλλία εκφράζει την επιτομή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Δένδιας: Η Γαλλία εκφράζει την επιτομή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης
Eurokinissi

Πρωινό εργασίας διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, με την ευκαιρία της έναρξης της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή επίσης των πρέσβεων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι  «η Γαλλία εκφράζει την επιτομή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας», προσθέτοντας ότι «η συνεργασία με τη σύμμαχο Γαλλία ενισχύεται καθημερινά και σε όλους τους τομείς».

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας στη συζήτηση με τους πρέσβεις της ΕΕ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας στα προβλήματα των Βαλκανίων, αλλά ιδίως στην έξαρση της τουρκικής ρητορικής, η οποία, υπογράμμισε ότι «έχει περάσει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα επίπεδο ευθείας αμφισβήτησης κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

«Επίσης, έδωσα έμφαση στα ανοίγματα που κάνει η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική, την οποία ακολουθεί κατ' εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα ταξίδια μου τόσο στην Αφρική, όσο και σε διάφορες άλλες χώρες, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα πλέον και για την Υποσαχάρια Αφρική, στην οποία η Γαλλία, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, είναι εξαιρετικά δραστήρια», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, στο πρωινό εργασίας συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Υπενθύμισε, τέλος, πως η σημερινή συνάντηση είναι σε συνέχεια της επίσκεψης του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην Ελλάδα και της συνάντησης που είχαν μαζί στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ Gymnich, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.

Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ που διοργάνωσε τη συνάντηση.