Χρήστος Σταϊκούρας: Πώς θα γίνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Χρήστος Σταϊκούρας: Πώς θα γίνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Την αύξηση του κονδυλίου για το κοινωνικό μέρισμα ώστε να το πάρουν περισσότερες κατηγορίες αναπήρων και να διορθωθούν ορισμένες αδικίες γνωστοποίησε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος διευκρίνισε- αναφερόμενος στη μείωση του 8% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή- θα εφαρμοστεί μεσοσταθμικά.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το πως ακριβώς θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα αποφασιστεί τον Μάιο όταν θα ολοκληρωθεί η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες και το  δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους, προσθέτοντας πως η σχετική ελάττωση θα συμπεριληφθεί στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν στο τέλος Αυγούστου. 

«Η δική μου εισήγηση είναι να είναι μεσοσταθμική η μείωση του 8% και να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα όπως κάναμε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%» πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών συμπληρώνοντας πάντως ότι όλα εξαρτώνται από την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ανέφερε, επίσης, ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρξει το 2020 θα κατευθυνθεί στην αύξηση των δαπανών αλλά και την μείωση της φορολογίας.  «Πρόθεσή μας είναι να μειωθεί περισσότερο αλλά έχουμε και άλλους έμμεσους και άμεσους φόρους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» τόνισε και σημείωσε ειδικά για τον ΦΠΑ ότι «θα αντιμετωπιστεί μέσα στην επόμενη διετία-τριετία».

 

Για το μέρισμα σημείωσε ότι «προφανώς έχει αδικίες το μέρισμα. Κι εγώ θα ήθελα να δώσουμε σε άλλες κοινωνικές ομάδες» εκτιμώντας ότι μέχρι τώρα ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι 1 εκατ. πολίτες. Παράλληλα, δήλωσε ότι το έκτακτο επίδομα για τους συνταξιούχους έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020 και το πως ακριβώς θα διατεθεί είναι δουλειά του Υπουργείου Εργασίας.