Χρ. Σταϊκούρας: Ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των φόρων και των κατασχέσεων

Χρ. Σταϊκούρας: Ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των φόρων και των κατασχέσεων

«Είναι θετικό για τη χώρα ότι ο κ. Τσίπρας, έστω και καθυστερημένα, φαίνεται να υιοθετεί κάποια στοιχεία των δικών μας προτάσεων για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αφού πρώτα βεβαίως οδήγησε σε φτωχοποίηση την κοινωνία», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού «ασαφείς, άτολμες, και αποσπασματικές», εν αντιθέσει με την «συνολική οικονομική πρόταση που έχει καταθέσει η ΝΔ επίτευξης υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας καλών θέσεων απασχόλησης».

Είπε ότι η ΝΔ θα αξιολογήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, προσθέτοντας, ταυτόχρονα ότι ο κ. Τσίπρας «θα μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου ως ο πρωθυπουργός των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών». Σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό, καταρχήν σημείωσε ότι «σε αντίθεση με τη διαστρέβλωση το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε διάφορες παραλλαγές σε πάρα πολλές ανεπτυγμένες χώρες από τη Σουηδία και την Ολλανδία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ αποτελεί και θεμελιώδη επιλογή της ΕΕ».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει τρεις πυλώνες. Ο πρώτος και βασικός θα εδράζεται στον ΕΦΚΑ και θα είναι «όπως και σήμερα υποχρεωτικός δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός». Ο δεύτερος πυλώνας «θα αφορά τους νέους ασφαλισμένους και μόνο το μέρος της σημερινής επικουρικής σύνταξης με το δικαίωμα σε αυτούς να επιλέξουν μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού συνταξιοδοτικού ταμείου, το οποίο βέβαια θα τελεί υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο και εποπτεία». Ο τρίτος πυλώνας «θα είναι συμπληρωματικός και θα αφορά, όπως και σήμερα, την ιδιωτική ασφάλιση».

Επισήμανε ότι η πρόταση της ΝΔ έχει κεντρική στόχευση «τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου μείωση έως και 25% των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, αυξάνοντας έτσι το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, οδηγώντας στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση η οποία «προχώρησε σε 21 περικοπές συντάξεων και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών» και τον πρωθυπουργό «της απόλυτης έλλειψης ευαισθησίας στους συνταξιούχους άνω των 70 ετών» ότι «συνεχίζουν να διασπείρουν ψέματα».

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι η ΝΔ «θεωρεί λάθος την παραχώρηση της "μακεδονικής" γλώσσας και της "μακεδονικής" ταυτότητας στα Σκόπια» και γι'' αυτό πιστεύει ότι «πρόκειται για μια κακή και εθνικά επιζήμια συμφωνία η οποία δημιουργεί ήδη αρνητικά για τη χώρα μας τετελεσμένα».

Είπε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στα συλλαλητήρια έχουν γνήσιο πατριωτισμό και όχι ακραίο εθνικισμό», προσθέτοντας ότι «ο γνήσιος πατριωτισμός δεν ταυτίζεται με τον ακραίο εθνικισμό. Και ο κ. Τσίπρας τέτοια ακραία στοιχεία, μάλλον στους κόλπους της κυβέρνησής του θα βρει».

Ερωτηθείς για το κλίμα πόλωσης και αν η ΝΔ είναι άμοιρη ευθυνών, απάντησε ότι η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση «γιατί ακολουθεί συνειδητά τον δρόμο του λαϊκισμού της συκοφαντίας, της συνειδητής όξυνσης και του διχασμού», ενώ «δυστυχώς αυτό τον λόγο πλέον ο πρωθυπουργός τον εξάγει και στο Ευρωκοινοβούλιο».

Ο κ. Σταϊκούρας καταλήγει στην συνέντευξή του σημειώνοντας «ας μην εξισώνει κανείς αυτή τη κεντρική στρατηγική επιλογή που εκπορεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με μεμονωμένες φωνές που ακούγονται στα άλλα κόμματα».