Βουλή: Κόντρα για τη θέση του Εθνικού Συντονιστή στο μεταναστευτικό

Βουλή: Κόντρα για τη θέση του Εθνικού Συντονιστή στο μεταναστευτικό

Του Αλέξανδρου Διαμάντη



Τα πυρά του προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» ενέργεια την εισαγωγή της τροπολογίας στην Ολομέλεια, καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει άμεσα. Ο ίδιος, συμπλήρωσε ότι η διάταξη περίπου είναι φωτογραφική «και σωστά για τον νυν υφυπουργό αλλά δημιουργείται και επιπλέον δομή πέραν των επιτελείων φύλαξης των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της χώρας».

Τον λόγο πήρε και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ειδικά για το γεγονός ότι προβλέπονται απ' ευθείας αναθέσεις. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί «ένα στρατό μέσα στον στρατό»! «Σας ακυρώνουν κ. Παναγιωτόπουλε, τι φτιάχνετε; Στρατό μες το στρατό;», αναρωτήθηκε σχετικά ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», ενώ κατήγγειλε ότι ο Ελληνικός στρατός αγοράζει ελαστικά από την Τουρκία.

Άμεση ήταν η απάντηση του Αλκιβιάδη Στεφάνη ο οποίος κατήγγειλε ότι τον κ. Βελόπουλο για την φράση του «θα τρώνε με χρυσά κουτάλια», αναφερόμενος στις απ' ευθείας αναθέσεις. «Δεν μπορεί στα παιδιά αυτά μπροστά να λέμε τέτοια (σ.σ. μαθητές βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα στη Βουλή) Εκνευρίστηκα!», είπε χαρακτηριστικά με τον Κυριάκο Βελόπουλο να αναδιπλώνεται υποστηρίζοντας δεν είπε ότι ο κ. Στεφάνης θα φάει με χρυσά κουτάλια αλλά «κάποιοι φίλοι σας».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναρωτήθηκε: «Από που κι ως που η θέσπιση εθνικού συντονιστή και ενιαίου φορέα επιτήρησης συνόρων συνιστούν στρατό μέσα σε στρατό που εγώ πρέπει να σηκωθώ να φύγω; Αυτό καταλάβατε;». Όπως εξήγησε αυτό που συμβαίνει είναι ότι το ΥΠΕΘΑ αναλαμβάνει επιπλέον βάρος για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων αλλά και την εσωτερική ασφάλεια, «και θα δείτε σε λίγο διάστημα από σήμερα πόσο καλύτερη επίδοση θα έχουμε στα σύνορα».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή συνίσταται Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.), που υπάγεται στον Εθνικό Συντονιστή και έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελληνικής Επικράτειας. Ο ΕΝ.Φ.Ε.Σ. διοικείται από Ειδικό Επιτελείο, στο οποίο υπάγονται Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων. Για τη στελέχωση του ΕΝΦΕΣ μπορεί να αποσπάται, με κοινή απόφαση του οικείου υπουργού και του Εθνικού Συντονιστή, πολιτικό και ένστολο προσωπικό των μνημονευόμενων υπουργείων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Με όμοια απόφαση, διατίθενται από τα αρμόδια υπουργεία στον ΕΝ.Φ.Ε.Σ. επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα, προς εκπλήρωση του σκοπού του.

Παράλληλα, με την ίδια ρύθμιση προβλέπονται τα εξής σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης:

α. Μέχρι τις 30-6-2020, το Δημόσιο και λοιποί αρμόδιοι φορείς προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών και της συνακόλουθης προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης, κυρίως στους τομείς της μεταφοράς, διαμονής, σίτισης, καθαριότητας και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών. Όλοι οι φορείς μπορούν, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να συνάπτουν συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών, ιδίως σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή, συντήρηση, μετατροπή και λειτουργία των Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών καθώς και των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών.