Αζερμπαϊτζάν: Το κυβερνών κόμμα εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία

Αζερμπαϊτζάν: Το κυβερνών κόμμα εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία

Το κυβερνών κόμμα του Αζερμπαϊτζάν κέρδισε πάνω από τις μισές έδρες του κοινοβουλίου στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή σήμερα, μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή της αμφιλεγόμενης διαδικασίας.

Το κόμμα Γενί Αζερμπαϊτζάν («Νέο Αζερμπαϊτζάν») εξασφάλισε τις 71 από τις 125 έδρες της επόμενης Βουλής, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την απόλυτη εξουσία του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος κυβερνά επί δώδεκα χρόνια σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου το υπέδαφος της οποίας είναι πλούσιο σε υδρογονάνθρακες.

Το ποσοστό της συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής ήταν 55,7%, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Μαζάχιρ Πανάχοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συμβούλιο Δημοκρατικών Δυνάμεων, το Μουσάβατ («Ισότητα») και το Δημοκρατικό Κόμμα του Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλαν από τη δική τους πλευρά μια «εντελώς χαλκευμένη» εκλογική διαδικασία.

«Δεν πρόκειται παρά για έναν πρόστυχο σφετερισμό της εξουσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Δημοκρατικών Δυνάμεων, κατηγορώντας τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν ότι «έκλεψε για άλλη μια φορά» την εξουσία.

Η νίκη του Ιλχάμ Αλίεφ ήταν αναπόφευκτη «ερήμην πραγματικών υποψηφίων της αντιπολίτευσης και στη βάση της μαζικής νοθείας», δήλωσε από τη δική του πλευρά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ηγέτης του κόμματος Μουσάβατ Ίσα Γκαμπάρ.

Ένα ακόμη κόμμα της αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Εναλλακτική, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.

Τις υπόλοιπες έδρες κατέλαβαν ανεξάρτητοι και υποψήφιοι μικρών κομμάτων πιστών στον Αλίεφ.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν είχε στείλει παρατηρητές στις εκλογές, εξαιτίας των «περιορισμών» που του επέβαλαν οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν και κατήγγειλε την «καταστολή σε βάρος των ανεξάρτητων και επικριτικών φωνών» στη χώρα.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ιλχάμ Αλίεφ το 2003, διαδεχόμενος τον πατέρα του Χαϊντάρ Αλίεφ, καμιά εκλογική διαδικασία στη χώρα δεν έχει αναγνωριστεί ως δημοκρατική, αδιάβλητη ή ελεύθερη από διεθνείς παρατηρητές. Τους τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές, στελέχη της αντιπολίτευσης, στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι και διαφωνούντες είτε φυλακίστηκαν, είτε είδαν να περιορίζεται η δυνατότητά τους να εκφραστούν. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την περιστολή της δυνατότητάς της να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία.

Μολαταύτα ο Αλί Γκασάνοφ, ένας από τους κυριότερους συμβούλους του προέδρου Αλίεφ, υποστήριξε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εκλογές διεξήχθησαν κατά τρόπο «εντελώς διαφανή και δημοκρατικό».

Συνολικά δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία για την εκλογή των 125 βουλευτών για πενταετή θητεία είχαν 5,9 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ