Αξιωματική αντιπολίτευση σε… σκετς σουρεαλισμού!

Αξιωματική αντιπολίτευση σε… σκετς σουρεαλισμού!

Στην επικράτεια του σουρεαλισμού με επιταχυνόμενη ταχύτητα, συνεχίζει να περιδινίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Χθες επιδόθηκε σε μια τραγελαφική - αν όχι αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική - πρακτική.

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για τη συνεπιμέλεια, όπως είχε δικαίωμα - και καλώς έκανε. Ήθελε προφανώς να αναδείξει τις αντιρρήσεις δύο βουλευτών της ΝΔ, των Μαριέττας Γιαννάκου και Όλγας Κεφαλογιάννη, προκειμένου να παρουσιαστεί με ρωγμές η ΚΟ της ΝΔ. Καθόλα δεοντολογικό.

Αλλά ενώ ζήτησε την ονομαστική ψηφοφορία οι βουλευτές του δεν παρέμειναν να ψηφίσουν δύο επίμαχα άρθρα. Αποχώρησαν με την αιτιολογία της διαμαρτυρίας, χαρακτηρίζοντας ως περιστολή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών τη λειτουργία του Κοινοβουλίου υπό τις υγειονομικές συνθήκες που επιβάλει ο κορoνοϊός (και η οποία ορίζει συγκεκριμένο αριθμό ταυτόχρονης παρουσίας βουλευτών στο κτήριο).

Ήλπιζε άστοχα να δείξει ότι αντιπολιτεύεται σκληρά την κυβέρνηση, και το μόνο που κατόρθωσε ήταν το αυτογκόλ σε σημείο διακωμώδησης (ίσως βέβαια να φοβόταν και να μην έχει ο ίδιος διαρροές α λα ΝΔ)!

Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν και το ΚΙΝΑΛ με το ΚΚΕ. Όχι όμως επειδή συμπαρατάχθηκαν μαζί του επιδοκιμάζοντας την κίνησή του. Αντιθέτως αποχώρησαν επειδή δεν ανέχτηκαν τον ευτελισμό μιας διαδικασίας που εκκίνησε με δική του πρωτοβουλία: Τους κάλεσε να ψηφίσουν ονομαστικά και σηκώθηκε και έφυγε!

Προς τούτο είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΚΚΕ και του ΚΙΝΑΛ. Ο Θανάσης Παφίλης δήλωσε «ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία αλλά αποχώρησε από αυτήν και αυτό αποτελεί κοροϊδία».

Ο δε Κώστας Σκανδαλίδης έκανε λόγω για «τραγέλαφο, ευτελισμό και παρωδία που ακυρώνει κάθε έννοια κοινοβουλευτικής διαδικασίας» (σ.σ. σημειωτέον ότι η κίνηση Τσίπρα εξ αντανακλάσεως ευνόησε και τη Γεννηματά, το κόμμα της οποίας θα εμφανιζόταν δισυπόστατο. Ο Λοβέρδος τουλάχιστον θα ψήφιζε υπέρ και οι υπόλοιποι κατά).

Αλλά ενώ το απόγευμα ο Τσίπρας απέσυρε τους βουλευτές να μην ψηφίσουν στη δική του πρόταση, το πρωί στην Ολομέλεια δήλωνε «από αύριο» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι όλοι παντού (θα παρουσιαστούν δηλαδή μαζικά στο Κοινοβούλιο), επειδή η κυβέρνηση είναι «κακοποιητής της δημοκρατίας» (προφανώς καταπατώντας τον υγειονομικό κανονισμό θα δεχθεί και αυτή τη φορά το ρίσκο).

Κάλεσε δε τον Μητσοτάκη «να βάλει εδώ και τώρα τέρμα στο lockdown της Βουλής, στην καραντίνα τη δημοκρατίας». Και επέμενε παρότι ο Πρόεδρος τη Βουλής κ. Τασούλας του εξήγησε ότι η συγκεκριμένη λειτουργίας της Βουλής δεν απορρέει από απόφαση του Μητσοτάκη. Αποτελεί εισήγηση της υγειονομικής υπηρεσίας της Βουλής προς τον Πρόεδρο - την οποία και του ανέγνωσε.

Σε μια άλλη φάση κατά τη συζήτηση το νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τη… θεσμική του προσήλωση στις δημοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες «κακοποιεί» η κυβέρνηση. Με γλώσσα πολιτικού χουλιγκανισμού, απεκάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης «αυτοφωράκια του Μητσοτάκη» (είναι μάλλον το new speak της Κεντροαριστεράς).

Λίγο καιρό πριν θυμίζουμε ότι είχε απαιτήσει να πάψει να νομοθετεί η Βουλή, δηλαδή να μην κυβερνά η εκλεγμένη κυβέρνηση, για να μην υπάρχουν διαδηλώσεις στους δρόμους.

Η συγκεκριμένη αλλοπρόσαλλη αντιπολιτευτική τακτική ερμηνεύεται από πολλούς ως προσπάθειά του να αποπροσανατολίσει την επικαιρότητα από την υπόθεση Καλογρίτσα. Ισχύει ως ένα βαθμό, όπως ισχύσει και η έκρηξη απελπισίας για τη δημοσκοπική καθήλωση. Αλλά κατά την ταπεινή μας γνώμη υπάρχει κάτι πιο ουσιώδες: Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!

Δεν χρειάζεται παρά να ιχνηλατήσουμε την πολύ πρόσφατη αντιπολιτευτική του δραστηριότητα, για να δούμε μια τακτική που δεν προσιδιάζει σε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Παραμένοντας μόνο στα υγειονομικά (χωρίς Κουφοντίνες, «τσιμεντώματα Ακρόπολης», διαδηλώσεις για πανεπιστημιακή αστυνομία κλπ), ο ίδιος Τσίπρας με καφενόβιο λόγο χαρακτήρισε ως «ξεστοκάρισμα» την παροχή Astra Zeneca σε νεότερες ηλικίες.

Επίσης, μια εβδομάδα πριν, στο Φόρουμ των Δελφών (μάλλον με συμβουλάτορα τον Πολάκη ο οποίος είναι θιασώτης της ιδέας), κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «επέμεινε λανθασμένα μόνο στο εμβόλιο, και όχι στη φαρμακευτική προσέγγιση, με εισαγωγή θεραπειών όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα»!

Δεν χρειαζόταν καν η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η οποία τον κατηγόρησε «ότι αποπροσανατολίζει και εμπαίζει τους πολίτες», για να διαπιστώσουμε το άτοπον του αιτήματος.

Είναι τόσο πλούσια η ειδησεογραφία αυτόν τον καιρό, που οποιοσδήποτε διαβάζει εφημερίδες ή σοβαρές ιστοσελίδες, χωρίς να είναι ειδικός γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη θεραπεία: Είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο, τα αποτελέσματά της δεν είναι ενθουσιωδώς ικανοποιητικά, το φάρμακο δεν έχει μπει σε μαζική παραγωγή, και κυρίως δεν συστήνεται ακόμη από τον ΠΟΥ και τον ευρωπαϊκό ΕΜΑ!

Τα γνωρίζουμε εμείς ως απλοί ενημερωμένοι πολίτες και… δεν το γνωρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Όταν κοτζάμ πρώην Πρωθυπουργός εκφράζει fake κατηγορίες για ανύπαρκτες ακόμη ιατρικές «θεραπείες», γιατί το πλήθος των ψεκασμένων να μην πιστέψουν ότι δεν φέρνουν μονοκλωνικά γιατί θέλουν με το εμβόλιο να μας βάλουν το τσιπάκι; Και γιατί τα troll του να μη διασπείρουν στα social ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έκανε θεατρικό εμβολιασμό, αφού η βελόνα της σύριγγας ήταν… σκεπασμένη με καπάκι;

Σε αυτούς πλέον απευθύνονται.