Αυξήσεις μισθών, διαγραφή χρεών, φόρο στον πλούτο: Το τρίπτυχο Τσίπρα στη ΔΕΘ

Αυξήσεις μισθών, διαγραφή χρεών, φόρο στον πλούτο: Το τρίπτυχο Τσίπρα στη ΔΕΘ

Η ΔΕΘ, για τον εκάστοτε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα προνομιακό βήμα. Ιδίως όσο μακρύτερα βρίσκονται οι επόμενες εκλογές.  Έχουν προηγηθεί οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, και ο πρόεδρος του δεύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος έχει τη δυνατότητα και να τις αποδομήσει με στοιχεία και να πλειοδοτήσει. Στις περισσότερες περιπτώσεις εκ του ασφαλούς.  Ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να περιγράψει όπως αναφέρουν οι στενοί του συνεργάτες ένα «ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα άμεσης εφαρμογής από την κοινωνική πλειοψηφία.»

Ένα πρόγραμμα το οποίο σημειώνουν οι ίδιες πηγές είναι ικανό να ανατρέψει τις «εγκληματικές επιλογές» της κυβέρνησης, στην παιδεία, την υγεία, την αγορά εργασίας. την κοινωνική ασφάλιση και την οικονομία.  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει για αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κατεδαφίσει ως νεοφιλελεύθερα και εγκληματικά δημιουργήματα της κυβέρνησης. Κατάργηση του επιτελικού κράτους, της βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, της πανεπιστημιακής αστυνομίας κλπ.

Θα αναγγείλει ταυτόχρονα τις δικές του προγραμματικές δεσμεύσεις για την οικονομία που θα κινούνται στο τρίπτυχο: αυξήσεις μισθών, διαγραφή χρεών και φορολόγηση του πλούτου.

Στη μείωση των φόρων και εισφορών που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης για την έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος και της ανθεκτικότητας των νοικοκυριών στο κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας, η εναλλακτική του Αλέξη Τσίπρα είναι η αύξηση των μισθών.

Παραδοσιακή συνταγή που είναι απλή και εύληπτη στο καφενείο. Ακόμη κι αν το κέρδος είναι μικρότερο σε απόλυτο νούμερο από την έμμεση αύξηση του εισοδήματος μέσω της μείωσης των φόρων και των εισφορών.  Χωρίς να συνυπολογίζει κανείς τον κίνδυνο -σχεδόν βέβαιο- ότι μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω πληθωριστικά φαινόμενα πέραν όσων ήδη βλέπουμε.

 Η νέα σεισάχθεια του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη διαγραφή των χρεών της πανδημίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προφανώς στο κομμάτι που δεν περιλαμβάνεται στις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Το σχέδιο Τσίπρα  για αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου πλούτου θα έχει ενδιαφέρον.

Ευτυχώς κανείς δεν θα ρωτήσει ούτε ο ίδιος φαντάζομαι θα θελήσει να αναφερθεί σε όλες εκείνες τις προβλέψεις που έκανε από το ίδιο βήμα το 2020.

Για τον «άγριο κοινωνικά χειμώνα» που περίμενε τους Έλληνες, για «τα χιλιάδες λουκέτα στο τέλος των lock down», για την «ύφεση Μητσοτάκη» για την «εκτόξευση της ανεργίας»  για «τους εργαζόμενους που άφησε στο έλεος τους», την «κατάρρευση του τουρισμού και της εστίασης», το «πάγωμα των μεγάλων έργων υποδομών ΒΟΑΚ, Καστέλι, μετρό Θεσσαλονίκης Ε65 έργα δρομολογημένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση…».

Το επιτελείο του κ. Τσίπρα όταν του ετοιμάζει τις παρουσιάσεις στη ΔΕΘ ακολουθεί την τακτική των σημείων που βοηθούν στη σύνοψη του σχεδίου του.

Το 2020  το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν των «11 Άμεσων Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης» που όπως είχε σημειώσει ο κ. Τσίπρας «θα  υλοποιούσαμε άμεσα την επόμενη μέρα από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, ένα σχέδιο που είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί αύριο το πρωί».

Τα υπενθυμίζω:

  • 15.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ
  • 15 χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών
  •  Επιδότηση εργασίας όσο διαρκεί η κρίση
  • Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά –400 ευρώ για κάθε πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 για κάθε πρόσθετο και από 100 για κάθε παιδί
  • Μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2000 ευρώ ανά εργαζόμενο και με μέγιστη ανά επιχείρηση τις 100.000 ευρώ
  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% στο 6% για όσο διαρκεί η κρίση
  • Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση
  • Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο
  • Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους
  • Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • Μόνιμη μείωση της προκαταβολής του φόρου στο 50%


Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο στη ΔΕΘ του 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν προ των ο κ. Τσίπρας εμφάνιζε ένα κατάλογο 10 σημείων της κόκκινης γραμμής του.

Τα υπενθυμίζω κι αυτά:

  • Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας
  • Κουπόνια για δωρεάν σίτιση σε 300.000 άπορες οικογένειες
  • Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και μηδενισμό της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη για ορισμένες κατηγορίες
  • Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης από τον προς επανίδρυση Οργανισμό Εργατικής Εστίας με αξιοποίηση παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων και στόχο 25.0000 διαμερίσματα
  • 13η σύνταξη σε 1.262.920 συνταξιούχους « πρώτο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και 13ου μισθού
  • Ειδική κάρτα μετακίνησης για όλα τα ΜΜΜ με μειωμένη η συμβολική συμμετοχή για ανέργους και φτωχούς.
  • Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας
  • Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους
  • Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 715 για όλους


Με τον κίνδυνο να διαψευστώ οικτρά, το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ το 2021 θα είναι ένα πρόγραμμα 12 σημείων με μίξη του 2015 και του 2020.

Ο κ. Τσίπρας θα σαλπίσει από τη ΔΕΘ, λένε οι συνεργάτες του και την πολιτική αντεπίθεση που θα σηματοδοτήσει την πολιτική αλλαγή. Θα καλέσει λένε οι πληροφορίες τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς σε συμπόρευση και σε ένα κοινό προοδευτικό μέτωπο κατά της «ακροδεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη».  Η απάντηση του ΚΚΕ είναι σχεδόν γνωστή. Η απάντηση του ΚΙΝΑΛ αυτή την ώρα δεν έχει σημασία γιατί σε λίγους μήνες ανάλογα με τον νέο αρχηγό μπορεί να είναι άλλη, ενώ μια θετική ανταπόκριση του κ. Βαρουφάκη δεν θα αποτελέσει καμία έκπληξη. Υπό τη σημαία ενός νέου αντιελιτισμού και αντισυστημισμού όλοι οι παλιοί καλοί χωράνε. Θα λείπει κάποιος, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...