8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ – Ανησυχία για μετάλλαξη Δέλτα και επιστροφή εκδρομέων

Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ – Ανησυχία για μετάλλαξη Δέλτα και επιστροφή εκδρομέων

Οι ελπίδες πως το καλοκαίρι - που η κοινωνική ζωή μεταφέρεται σε εξωτερικούς χώρους - θα συμβάλλει καθοριστικά στο να μειωθούν τα κρούσματα και οι νοσηλείες των ασθενών Covid εξανεμίστηκαν λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα η οποία έχει επικρατήσει σε ποσοστό 85% στην πατρίδα μας και στις περισσότερες χώρες, στέλνοντας σε όλους ηχηρό μήνυμα πως ο κορονοϊός δεν πάει διακοπές!

Παρότι ωστόσο ένα μεγάλο μέρος των πολιτών εξακολουθεί να είναι σε διακοπές απολαμβάνοντας τις τελευταίες ημέρες χαλάρωσης πριν τη μεγάλη επιστροφή στο γραφείο, το σχολείο και το πανεπιστήμιο, τα κρούσματα παραμένουν σε σταθερό υψηλό επίπεδο, με τις νοσηλείες να ανεβαίνουν, τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και τους θανάτους να φτάνουν τους 30 μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου είχαν παραμείνει αισθητά λιγότεροι. Τον τελευταίο μήνα ο αριθμός των νοσηλευομένων με covid λοίμωξη αυξήθηκε κατά 95% (από 961 σε 1872) και ο αριθμός των διασωληνωμένων στην Εντατική έκανε ακόμα μεγαλύτερο «άλμα» καθώς αυξήθηκε κατά 125% (από 133 σε 299).

Ανάμεσα στους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ είναι και 13 νεαροί ασθενείς ηλικίας 18-39 ετών, με τους επιστήμονες να ανησυχούν διπλά και για την αύξηση της σοβαρής νόσησης σε νέους ανθρώπους με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και για τα υπολείμματα που αφήνει ο κορονοϊός στους νέους, ειδικά σε ότι αφορά τις latecovid βλάβες στους πνεύμονες, για τις οποίες εκφράζει τον προβληματισμό του ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης. Μάλιστα ο Γκίκας Μαγιορκίνης μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας δημοσιοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media εικόνες από αξονικές τομογραφίες πνευμόνων ασθενών κάτω των 18 ετών που φέρουν σημαντικές- «εντυπωσιακές» όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει βλάβες μετά την λοίμωξη covid που δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσουν αργότερα.

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της λοίμωξης covid στους νέους ανθρώπους που πλέον προσβάλλονται και πολύ συχνότερα λόγω της υπέρ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, εκφράζει και ο καθηγητής πνευμονολογίας – εντατικής θεραπείας Θοδωρής Βασιλακόπουλος θυμίζοντας ότι είναι λάθος να διατηρείται η άποψη στο ευρύ κοινό πως οι νέοι άνθρωποι είναι άτρωτοι απέναντι στον κορονοϊό, καθώς πέραν των νοσηλειών, στις ηλικίες έως 39 ετών έχουν καταγραφεί και έξι θάνατοι!

Η κάλυψη των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ σε κλινικές περιοχών της επικράτειας αλλά και στην Αττική αποτελεί ισχυρό σήμα κινδύνου για τον βαθμό δυσκολίας που μας επιφυλάσσει το φθινόπωρο σε ό,τι αφορά το μέτωπο της πανδημίας. Στην Κρήτη η κάλυψη των ΜΕΘ φτάνει στο ασφυκτικό ποσοστό του 96,5%, ενώ και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Δεν είναι όμως μόνο η Περιφέρεια που προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς και στην-σχετικά άδεια ακόμα- Αθήνα, το Ιπποκράτειο νοσοκομείο ξεκίνησε την γενική του εφημερία χωρίς διαθέσιμη κλίνη στην Εντατική.

Μόνο αντίδοτο και μόνη διέξοδος για να ξεφύγουμε από τη μέγγενη της μετάλλαξης Δέλτα, ο εμβολιασμός που αυξάνεται στο προσωπικό των Δομών Υγείας όσο πλησιάζουμε στην λήξη της διορίας, που έχει δοθεί στους εργαζόμενους έως και την 31η Αυγούστου, προκειμένου να κάνουν το covid εμβόλιο. Στις Δημόσιες Δομές Υγείας το ποσοστό του εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό έφτασε το 90%, ενώ στις ιδιωτικές κυμαίνεται στο 85%καταγράφοντας αύξηση από 23% έως και 45%! μέσα σε ένα μήνα, αναλόγως της Δομής.

Σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς ο καθηγητής εντατικής θεραπείας – πνευμονολογίας Θοδωρής Βασιλακόπουλος εκτιμά ότι θα έπρεπε να αυξηθεί έστω και με υποχρεωτικότητα η εμβολιαστική κάλυψη σε ομάδες εργαζομένων που έχουν καθημερινή συναλλαγή και στενή επαφή με το κοινό όπως είναι οι οδηγοί των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και άλλες επαγγελματικές τάξεις όπως οι εκπαιδευτικοί και μάλιστα ο ίδιος λέει ότι μέσα στις τελευταίες εβδομάδες εμβολιάστηκαν τόσοι υγειονομικοί όσοι είχαν εμβολιαστεί τους προηγούμενους μήνες.

Πέραν της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που δείχνει να «δουλεύει»στους υγειονομικούς, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει στο τραπέζι νέα μέτρα που θα δίνουν κίνητρο για τον εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό, λειτουργώντας σαν αντικίνητρο για τους ανεμβολίαστους. Από το φθινόπωρο η ζωή για τους ανεμβολίαστους θα είναι πιο δύσκολη καθώς το σενάριο που μελετάται είναι να επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους και στους έχοντες πιστοποιητικό νόσησης σε κλειστούς χώρους (όχι μόνο ψυχαγωγίας και πολιτισμού), αλλά συμπεριλαμβανομένων και των καταστημάτων λιανικής πλην των σούπερ-μάρκετ, ενώ εκπαιδευτικοί και φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα κάνουν δύο εργαστηριακά (rapid ή μοριακά) τεστ την βδομάδα, για να μπουν στην τάξη ή σε αμφιθέατρο πανεπιστημίου, με τα τεστ να γίνονται στα δωρεάν σημεία για rapid ελέγχους του ΕΟΔΥ ή να τα πληρώνουν οι εξεταζόμενοι από την τσέπη τους.

Οι μαθητές θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στο σχολείο με self-test που θα διανέμονται δωρεάν, με το ποσοστό των παιδιών 12-17 ετών που έχει εμβολιαστεί να είναι κατά μέσο όρο μονοψήφιος αριθμός. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί ανέρχονται περίπου στο 75% του συνόλου, με τους επιστήμονες να φοβούνται πως θα υπάρξουν αυξημένα κρούσματα στα σχολεία, καθώς το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών δεν έχει ακόμα «πιάσει» τον στόχο (του 90% κι άνω), ενώ το ποσοστό των εμβολιασμένων μαθητών είναι πολύ χαμηλό.