Αυτός ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να υπηρετήσει μια αριστερή κυβέρνηση
Παύλος Πολάκης

Αυτός ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να υπηρετήσει μια αριστερή κυβέρνηση

Μετά τον Δημήτρη Τζανακόπουλο που τον Απρίλιο έθετε εμμέσως θέμα «εκκαθαρίσεων» στο Δημόσιο χθες το βράδυ ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι «αυτός ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να υπηρετήσει μια αριστερή κυβέρνηση για το χτύπημα στη διαπλοκή» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να φανεί… τολμηρός όταν γυρίσει στην εξουσία. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου δείχνει να κινείται στη λογική του ελέγχου των «αρμών» της εξουσίας…

Μόλις τον Απρίλιο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας σε στελέχη κομματικά του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι «χρειάζονται συγκεκριμένες και πολύ τολμηρές παρεμβάσεις έτσι ώστε να σπάσουν αυτά τα δίκτυα εξουσίας στο εσωτερικό του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού. Εκεί που πρέπει να πούμε ότι και εξαιτίας, ας πούμε, των πιέσεων των μνημονιακών και εξαιτίας των ειδικών καταστάσεων της περιόδου 2015-2019 δεν κάναμε όλα όσα θα θέλαμε να έχουμε κάνει».

Και προσέθετε πως «νομίζω ότι επιτρέψαμε σε μεγάλο βαθμό ή ανεχθήκαμε πολυπλόκαμους και βαθείς μηχανισμούς να φιλτράρουν πολιτικές επιλογές, να φρενάρουν πολιτικές επιλογές, να δημιουργούν εμπόδια σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και ετούτο νομίζω ότι το βρήκαμε σε μεγάλο βαθμό μπροστά μας».

Για να καταλήξει ότι «είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε σε πάρα πολύ μεγάλο βάθος, τον τρόπο δηλαδή που αυτού του τύπου οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν».

Η αποστροφή αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις δεδομένου ότι θεωρήθηκε πως κινείται στη λογική της φράσης του Αλέξη Τσίπρα περί «ελέγχου των αρμών της εξουσίας» αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για παραποίηση των λεγομένων του γραμματέα του κόμματος.

Χθες ήρθε ο Παύλος Πολάκης. Ο οποίος αφού μίλησε για «απατεώνες και γκάκστερ» για «ηθική της δύναμης» και για αντίδρασή που δεν γίνεται με τον να τους «ραντίζουν με τον βασιλικό του ηθικού πλεονεκτήματος» υπερασπιζόμενος της γραμμή του σκληρού ροκ της έντασης και της λογικής του 2015, είπε τα εξής:

«Αυτός ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να υπηρετήσει ένα αριστερό πολιτικό σχέδιο για το χτύπημα στη διαπλοκή» για να προσθέσει ότι «μεγάλο μέρος αρμοδιοτήτων πρέπει να περάσουν στους δήμους και στις περιφέρειες» δίνοντας λύση στο πρόβλημα περί εκκαθαρίσεων που είχε θέσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο Παύλος Πολάκης έχει κατ επανάληψη, το έκανε και προχθές, δηλώσει πως η επόμενη φορά «θα είναι αλλιώς». Οι αναφορές στον κρατικό μηχανισμό, η προσπάθεια που θέλει να κάνει με «τολμηρά» βήματα ο ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει αφού δεν μπορεί να υπηρετήσει το αριστερό πολιτικό σχέδιο δείχνει πως το έννοεί και ταυτίζεται με θέσεις όχι απλών στελεχών αλλά της ηγεσίας του κόμματος.

Κατά τα λοιπά ο Παύλος Πολάκης ανέφερε και ότι το κόμμα πρέπει να επανέλθει στη λογική του 2015 για να ξαναπάρει πίσω του 500.000 ψηφοφόρους που έχασε.

«Η μία αντίληψη λέει ότι χάσαμε τις εκλογές επειδή μας γύρισε την πλάτη μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων, των αυτοαπασχολούμενων και του κεντρογενούς χώρου άρα πρέπει να ακολουθήσουμε μετριοπαθή αντιπολίτευση που προβάλλει το ηθικό πλεονέκτημα, να μην κάνει σκανδαλολογία, μην τρομάξουμε τους κεντρώους ώστε να τους πάρουμε μαζί στις εκλογές που σαν ώριμο φρούτο θα πέσει ο Μητσοτάκης» είπε προσθέτοντας ότι «Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη».

Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη ότι Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση «Όταν εκπέμψει ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα ξανασυνεγείρει τους 500.000 που δεν ήρθαν στην κάλπη το 2019 αλλά είχαν έρθει το 2015, που θα φέρουν κόσμο που στήριζε Βαρουφάκη ακόμα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μεγάλος κορμός είναι όσοι δεν ψήφισαν».

Για να καταλήξει «Τότε θα δημιουργήσουμε κλίμα και ρεύμα επανόδου, τότε θα έρθουν και οι κεντρώοι. Εκτός από τη δύναμη της ηθικής υπάρχει και η ηθική της δύναμης που προκύπτει από στόχους που προτείνεις και προβάλλεις. Όταν έχεις να κάνεις με απατεώνες και γκάνγκστερ δεν μπορείς να τους ραντίζεις με τον βασιλικό του ηθικού πλεονεκτήματος».