Αυτός είναι ο κατάλογος των κυρώσεων που εξετάζει η ΕΕ κατά της Τουρκίας

Αυτός είναι ο κατάλογος των κυρώσεων που εξετάζει η ΕΕ κατά της Τουρκίας

Τον κατάλογο επιλογών για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας παρουσίασε προφορικά κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο κατάλογος των κυρώσεων θα τεθεί υπό περαιτέρω διαμόρφωση και πλέον παραπέμπεται για τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, όπου οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίθεση με προηγούμενες Συνόδους, σήμερα υπήρξε ευρεία κατανόηση της ανάγκης για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τις ακόλουθες: 

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ

5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία. 

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Πολιτική συμφωνία για υιοθέτηση των εισηγήσεων της Λευκωσίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού Alpha, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε στη διάρκεια της συζήτησης πως δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετεί δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς το την υπεράσπιση των αρχών και αξιών της, εστιάζοντας στην απαίτηση του κ. Μπορέλ όπως υπάρξει στήριξη για επιβολή κυρώσεων για το ζήτημα της Λευκορωσίας.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη θέση ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συναινέσει σε κάτι τέτοιο αν υπάρξει αντίστοιχη υποστήριξη για πολιτική συμφωνία για άμεση υιοθέτηση των προτάσεων που υπέβαλε η Λευκωσία τον Ιούνιο για προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα κυρώσεων για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών επαναβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο και καλούν την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.