Αποστάσεις Τσακαλώτου για Novartis και Πετσίτη - Στήριξη σε... Βαρουφάκη

Αποστάσεις Τσακαλώτου για Novartis και Πετσίτη - Στήριξη σε... Βαρουφάκη

Αποστάσεις για τις δύο υποθέσεις που απασχολούν τη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα επιχείρησε να κρατήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφεύγοντας να τοποθετηθεί τόσο στο θέμα της Novartis όσο και σε αυτό του Μανώλη Πετσίτη. Ταυτόχρονα εμφανίσθηκε να στηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη για τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από το υπουργικό Συμβούλιο και υπάρχει συλλογική ευθύνη.

Είναι θέμα της δικαιοσύνης είπε για τη Novartis, εν αντιθέσει με την προσπάθεια που καταβάλει το Μαξίμου ώστε να θεωρηθεί «πολιτικό σκάνδαλο» ενώ ερωτηθείς για την υπόθεση του Πετσίτη δήλωσε πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει.

Εντύπωση προκάλεσε βεβαία η αναφορά του πως «εάν τον δει τώρα σε παράταξη με άλλους, όπως στην αστυνομία, δε θα τον αναγνωρίσει».

Μιλώντας στην ΕΡΤ3 μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η αριστερά δεν έχει τα χρήματα και τους επιχειρηματίες με εφημερίδες, που συνομολογούν με κόμματα και βγάζουν μια ίδια γραμμή και για τις εφημερίδες και για τα ραδιόφωνα και για τα sites».

Βεβαία, αμέσως μετά και ερωτηθείς για την παρουσία του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η αριστερά από τον 19ο αιώνα είχε υποστηρικτές από την αστική τάξη, σκεπτόμενους». Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι δεν τον γνωρίζει προσωπικά, αλλά του έκανε εντύπωση ότι ήταν στο κοινό σε 2- 3 παρουσιάσεις βιβλίων του, που ήταν μαρξιστικά.

Στήριξη προσέφερε και στον Γιάνη Βαρουφάκη σε ο,τι αφορά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας πως «ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση, υπάρχει υπουργικό συμβούλιο και συλλογική ευθύνη. Και για τα καλά και για τους συμβιβασμούς. Αλλιώς είναι σύνθεση βαρόνων». Μάλιστα επιχείρησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ότι η θητεία Βαρουφάκη κόστισε 80 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι το σίγουρο είναι ότι μεταξύ 2010 και 2015 χάθηκε το 27% του ΑΕΠ.

Για το νέο σχήμα για την προστασία της α'' κατοικίας, ο υπουργός δήλωσε πως «η ουσία είναι να βοηθήσεις την κατηγορία των ατόμων που η αξία του σπιτιού τους είναι μικρότερη από την αξία του δανείου. Να μοιράσουμε το κόστος της κρίσης μεταξύ κράτους, τραπεζών και δανειοληπτών. Είναι μια δίκαιη, μια ενεργητική παρέμβαση. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι τζαμπατζήδες και αυτούς πρέπει να βοηθήσουμε».

Ακόμη, για τις επικείμενες ρυθμίσεις με έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, προανήγγειλε παρεμβάσεις και στη φορολογία και στα ταμεία που θα καλύπτουν και τις τρεις κατηγορίες: «Θα βοηθούν αυτούς που θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν έχουν, θα αποκλείουν τους κακοπληρωτές και θα έχουν εύνοια για εκείνους που θεωρούν τον εαυτό τους αδικημένο διότι είναι συνεπείς» ,υπογράμμισε.

Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ αποσαφήνισε το γεγονός ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχω δουλειά εδώ να κάνω και απέκλεισα τον εαυτό μου από αυτήν τη συζήτηση».

Φωτογραφία intime news