Από τη σεισάχθεια στην κρατικοποίηση τράπεζας - Η παλιά «καλή» συνταγή Τσίπρα

Από τη σεισάχθεια στην κρατικοποίηση τράπεζας - Η παλιά «καλή» συνταγή Τσίπρα

Σε μια παλιά «καλή» συνταγή παραπέμπει το πακέτο Τσίπρα από τη ΔΕΘ, καθώς εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και πάνω από 35.000 προσλήψεις σε Παιδεία και Υγεία, προβλέπει σεισάχθεια για το ιδιωτικό χρέος, αλλά και κρατικοποίηση μιας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Δίχως ο ίδιος να αναφερθεί σε νούμερα, κόστη, πηγές εύρεσης των πόρων για τα μέτρα που έταξε, το πακέτο Τσίπρα θυμίζει έντονα ένα μείγμα των εξαγγελιών του 2015 και του 2020. Όσο για το κόστος του, στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για πάνω από 10 δισ. ευρώ. 

Αλλά ακόμη και τόσα να μην είναι, το ενδιαφέρον βρίσκεται στην ποιότητα των μέτρων. Ανάμεσα στις εξαγγελίες που ξεχωρίζουν,  αυτή ότι το Δημόσιο θα ανακτήσει τον έλεγχο μιας συστημικής τράπεζας και θα ασκεί το μάνατζμεντ για να μπορεί να κάνει αναπτυξιακή πολιτική, αναφορά που παραπέμπει ευθέως σε εποχές 2015, αλλά και στην περίφημη προσπάθεια δημιουργίας ενός παράλληλου πιστωτικού συστήματος.

Το ίδιο ισχύει με τη σεισάχθεια, την οποία ο Αλ. Τσίπρας ξανάβγαλε από το συρτάρι μιλώντας για την ανάγκη διαγραφής μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας, μαζί με και κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα.

Στα «καινούργια» μέτρα, ξεχωρίζει η αναφορά του για «ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης εκ νέου», δηλαδή για ένα εντελώς νέο εθνικό σχέδιο. Είναι κάτι που προφανώς δεν θα το δέχονταν οι Βρυξέλλες, αφού το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης των εθνικών σχεδίων έχει κλείσει από το Μάιο του 2021. Είναι κάτι που ο ίδιος και το επιτελείο του θα όφειλαν προφανώς να γνωρίζουν.

Κατά τα λοιπά, εκτενής ήταν η αναφορά του στη μεσαία τάξη, με τον Αλ. Τσίπρα να εμφανίζεται ως υπερασπιστής της απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης, «ξεχνώντας» πως ήταν η κυβέρνηση του που την υπερφορολόγησε, γεγονός μάλιστα που έκανε έναν εκ των στενότερων συνεργατών του, τον Παύλο Πολάκη να ομολογήσει δημόσια πως η πολιτική αυτή ήταν η αιτία για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Σταχυολογώντας τα κυριότερα από τα μέτρα του πακέτου Τσίπρα, προκύπτουν τα παρακάτω:

Παιδεία: Διορισμοί 20.000 εκπαιδευτικών

  1. Διορισμοί 20.000 δασκάλων και καθηγητών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  2. Καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
  3. Ρήτρα αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.
  4. Διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.
  5. Διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας, του αριθμού μελών ΔΕΠ, με 2000 διορισμούς ανά έτος.
  6. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
  7. Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
  8. Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης.
  9. Ριζική αναβάθμιση του Απολυτηρίου του Λυκείου, με ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση του προγράμματος, ώστε στη Γ Λυκείου να διδάσκονται λιγότερα μαθήματα περισσότερες ώρες.
  10. Επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου.
  11. Λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Υγεία : Προσλήψεις 15.500 υγειονομικών

  

  1. Χρηματοδότηση του ΕΣΥ με 3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.
  2. Εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.
  3. Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.
  4. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
  5. Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.
  6. Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
  7. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.
  8. Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
  9. Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
  10. Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.

Εργασιακά : Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ 

  1. Κατώτατος μισθός 800 ευρώ, πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου.
  2. Κατάργηση Νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά.
  3. Εγκαθίδρυση ισχυρού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  4. Αποκατάσταση και διεύρυνση για τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
  5. Επαναφορά βάσιμου λόγου απόλυσης.
  6. Ενίσχυση ξανά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
  7. Αποκατάσταση του Συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
  8. Μετατροπή σε αορίστου χρόνου για τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  9. Μείωση στο όριο των υπερωριών και κατάργηση στον θεσμό της υπερεργασίας.
  10. Αποκατάσταση και κατοχύρωση θεσμικά του δικαιώματος στην απεργία.
  11. Πιλοτική εφαρμογή 35ώρου χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.
  12. Ειδικό πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.
  13. Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.

Ακρίβεια: Κατάργηση φόρων στα καύσιμα 

Στα μέτρα κατά της ακρίβειας ξεχωρίζει η δέσμευση για μηδενισμό σχεδόν του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης - θα καθιερώσουμε τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή που προβλέπει η ΕΕ, άρα θα τον μειώσουμε 93%- ενώ αντίστοιχες κινήσεις θα κάνει και με τους φόρους σε βενζίνη (μείωση 50%) και πετρέλαιο κίνησης (μείωση 20%).

Φορολογικά: Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος

Από τις φορολογικές του εξαγγελίες ξεχωρίζουν η δέσμευση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και μείωση προοδευτικά του συντελεστή για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ. Ταυτόχρονα προανήγγειλε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος, τη χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης στους αγρότες δηλαδή σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές, καθώς επίσης τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές (προφανώς πέραν των ρυθμίσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση), κ.λπ.