«Απαιτούμε την ακύρωση των μνημονίων Τουρκίας - Λιβύης»
Νίκος Δένδιας

«Απαιτούμε την ακύρωση των μνημονίων Τουρκίας - Λιβύης»

Την απαίτηση τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και της πλευράς του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ώστε να ακυρωθούν τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης επισήμανε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα επιθυμεί η Διάσκεψη του Βερολίνου να κινηθεί προς τους άξονες της ανακωχής, της κατάπαυσης του πυρός και της ακυρότητας των μνημονίων των δύο χωρών.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την δυσφορία της ελληνικής πλευράς για την μη πρόσκληση στην Διάσκεψη του Βερολίνου που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Κυριακή, ενώ σημείωσε πως η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν λανθασμένη, διευκρινίζοντας πως οι εργασίες για τη διεξαγωγή της διάσκεψης έχουν ξεκινήσει πριν πέντε χρόνια.

«Η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην συμμετάσχει. Όταν ξεκινήσαμε εμείς τις προσπάθειες για την συμμετοχή μας ήταν αργά» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στον Χαλίφα Χαφτάρ σημειώνοντας πως κι η πλευρά του Λίβυου στρατάρχη απαιτεί την κατάργηση των μνημονίων Τουρκίας -Λιβύης, θεωρώντας ότι έρχονται σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα του λαού της βορειοαφρικανικής χώρας.

Αναφορικά με την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «είχαμε από την επίσκεψή μου στη Βεγγάζη συνεννοηθεί με τον κ. Χάφταρ να έρθει στην Αθήνα. Κρίναμε πως ήταν ο κατάλληλος χρόνος να έρθει την Πέμπτη στην Αθήνα και επίσκεψή του παράγει υπεραξία».

Τέλος, σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε την θέση πως η Ελλάδα δεν πιστεύει στην λογική των κανονιοφόρων, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα δεν ενεργεί με σκοπό να στραφεί εναντίον της Τουρκίας αλλά προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.