Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, 15:33

-A +A

Ψήφος αποδήμων: Ανοίγει ο δρόμος για 300 «Ναι» στο άρθρο 54

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, 15:33
Ψήφος αποδήμων: Ανοίγει ο δρόμος για 300 «Ναι» στο άρθρο 54
-A +A

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στην προσθήκη της φράσης που επιθυμούσε το ΚΚΕ περί «πραγματικού δεσμού με τη χώρα» στην πρότασή της για την αναθεώρηση του άρθρου 54 προχώρησε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, πλέον η διάταξη έχει ως εξής:

«Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως ο πραγματικός δεσμός με την επικράτεια, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Μετά και από την συγκεκριμένη συναινετική πρόταση η διάταξη αναμένεται να συγκεντρώσει ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς αίρονται όλες οι εντάσεις που είχε νωρίτερα ο Περισσός.

Συνεπώς δεν αποκλείεται να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές η αναθεώρηση του άρθρου 54 και αργότερα ο εφαρμοστικός νόμος που εκτός απροόπτου θα κατατεθεί από τον αρμόδιο Υπουργό την ερχόμενη Τρίτη.

Να σημειωθεί πάντως ότι το ΜεΡΑ25 μέχρι στιγμής υποστηρίζει ότι διαφωνεί με διατάξει του εφαρμοστικού νόμου.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα