Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων ακόμη και μέσα στην εβδομάδα - Καμία σκέψη για lockdown

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων ακόμη και μέσα στην εβδομάδα - Καμία σκέψη για lockdown

Στάση αναμονής τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στη μεταλλαγή «όμικρον» που καθημερινά πλέον δείχνει να εξαπλώνεται στον πλανήτη. Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και η αξιολόγηση πιθανόν νέων πρωτοβουλιών βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδοχικών συσκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με στενούς του συνεργάτες το πρωί της Δευτέρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ διεξοδική συζήτηση πραγματοποιήθηκε και για τη «όμικρον». 

Όπως επισημαίνει πηγή κοντά στον πρωθυπουργό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει σε πρώτη φάση να περιμένει τόσο τις αποφάσεις των εμπλεκόμενων διεθνών οργανισμών για τη νέα μετάλλαξη (π.χ. ΠΟΥ) όσο και τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στα επόμενα 24ωρα θα δράσει σε συλλογικό επίπεδο. 

Ήδη στο πλαίσιο αυτό συζητείται έντονα το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, κάτι που ζητούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιθυμώντας μια συνολική προσέγγιση της πανδημίας και όχι μέσα από αποσπασματικές επιλογές κρατών μελών. 

Στο πρωθυπουργικό γραφείο αναμένουν τη συνεδρίαση της επιτροπής των επιστημόνων που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, η οποία και θα μελετήσει τις εξελίξεις με τη μετάλλαξη σε συνδυασμό με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα. 

Πληροφορίες σημειώνουν  ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πρωινή σύσκεψη τάχθηκε εκ νέου κατά ενός lockdown στη χώρα και ξεκαθάρισε ότι εφόσον απαιτηθούν ορισμένες προσαρμογές στα  μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, αυτά θα έχουν να κάνουν με τους ανεμβολίαστους και όχι με τους εμβολιασμένους. 

Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πηγές συζητείται το ενδεχόμενο αύξησης των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από δύο σε τρία την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου, κίνηση πάντως που ακόμα θεωρείται πρόωρη. Παρόλα αυτά τη δεδομένη χρονική συγκυρία καμία τέτοια απόφαση δε φαίνεται να είναι προ των πυλών. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποκλείεται να συμβεί μέσα στην εβδομάδα. 

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι αυτή την περίοδο η εικόνα δεν είναι δραματική και πως μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα καταγράφει μία   ήπια αποκλιμάκωση. Κυβερνητικά στελέχη επίσης επιμένουν ότι παρά την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας δε θα φτάσουμε το ρεκόρ των 856 διασωληνώσεων του τρίτου κύματος. 

Την ίδια ώρα μικρή μεν αλλά ορατή είναι η ικανοποίηση στην κυβέρνηση εξαιτίας της αύξησης των εμβολιασμών. Πάνω από 7.000.000 εκ. πολίτες έχουν κάνει έστω μια δόση εμβολίου, ενώ από τη Δευτέρα ως σήμερα, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, έχουν γίνει σχεδόν 114.000 πρώτες δόσεις σε πολίτες. Παρόλα αυτά στο συρτάρι της κυβέρνησης υπάρχουν πάντα διάφορα σενάρια ανάλογα και με την επιδημιολογική εικόνα. Μεταξύ αυτών :

  •  H υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Ακόμα και η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test. Μέτρο που θεωρείται ως έσχατο και θα υλοποιηθεί εφόσον τα πράγματα δεν κυλήσουν ομαλά.