Αναζητώντας τα αίτια της πολιτικής κυριαρχίας

Αναζητώντας τα αίτια της πολιτικής κυριαρχίας

Για άλλη μια φορά, στην χθεσινή δημοσκόπηση της OPINION POLL για την POLITICAL, o Πρωθυπουργός της χώρας εμφανίζεται ως απόλυτα κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες με μια σειρά θέματα να «έχουν σκάσει» τον τελευταίο μήνα.  Έχοντας διανύσει το 40% της θητείας του και έχοντας πέσει σ' αυτό το διάστημα σε μια θύελλα πρωτόγνωρων προβλημάτων όπως κορoνοϊός, οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, τουρκική επιθετικότητα κ.ά, εμφανίζεται να απολαμβάνει της αποδοχής του 57% της κοινής γνώμης. Δεν είναι κάτι εύκολο αυτό που έχει πετύχει. Το θέμα είναι γιατί.

Οι απαντήσεις  υπάρχουν στις έρευνες και τα γεγονότα από πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 μέχρι σήμερα. Οδεύοντας στις εκλογές γινόταν όλο και πιο φανερό ότι ένα πλειοψηφικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας αναζητούσε ορθολογισμό, απλή λογική, κανονικότητα, βήματα εκσυγχρονισμού της κοινωνίας, λύσεις σε παθογένειες που μας ακολουθούν χρόνια και τις οποίες το πολιτικό σύστημα απλά συζητούσε άτολμα. Η κοινωνία έψαχνε και ψάχνει για απαντήσεις μετά από μια χρεοκοπία, τρία Μνημόνια, μια δεκαετία που χαρακτηρίστηκε από άνοδο του λαϊκισμού, του διχαστικού λόγου, των μεγάλων υποσχέσεων που δεν στηρίζονταν πουθενά, των πιο απίθανων ψεμάτων ακόμα και από τον κίνδυνο να βρεθούμε εκτός Ε.Ε και ΟΝΕ. Αυτό το ρεύμα δεν είχε μόνο αντί ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά, διαμορφωνόταν και στην βάση των προτεραιοτήτων για το μέλλον. Αυτό ακριβώς εξέφρασε σε εκείνη την φάση ο Κ.Μητσοτάκης.

Οι εκλογές επομένως του 2019 σηματοδότησαν όχι μια απλή αλλαγή κυβέρνησης, αλλά το πέρασμα σε μια νέα φάση ανασυγκρότησης, αλλαγής ιεραρχήσεων και προταγμάτων. Σε αυτή την προσδοκία φαίνεται να έχει ανταποκριθεί και στο διάστημα μέχρι πέρυσι τον Μάρτιο πέρυσι, οπότε είχε πια να αντιμετωπίσει την επίθεση στον Έβρο, τον κορoνοϊό, την οικονομική κρίση. Επί της ουσίας σ' αυτό το διάστημα ισχυροποιήθηκε λόγω των αποτελεσμάτων των παρεμβάσεών του.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά, η βάση αυτής της ισχυροποίησης και αποδοχής; Ανέτρεξα σε έρευνα της OPINION POLL τον Ιούνιο του 2020. Διερευνούσαμε συγκριτικά μια σειρά ποιοτικά χαρακτηριστικά για τον Κ. Μητσοτάκη και τον Α. Τσίπρα. Ορισμένα από τα αποτελέσματα ήταν: Βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα της χώρας. Η απάντηση ήταν 45.5% για τον Κ.Μητσοτάκη, 14% για τον Αλ. Τσίπρα. Έχει ολοκληρωμένο σχέδιο (49.9% - 13.7%), στηρίζεται στην λογική και τον ρεαλισμό (48.6%- 13.4%), ανταποκρίνεται πιο καλά σε κρίσεις (54.9%- 13.2%), είναι πιο αποτελεσματικός (55.4%- 13.2%), είναι πιο σύγχρονος (52.2%- 16.6%). Η επικράτηση σε όλα αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι οι αιτίες για τις οποίες γίνεται αποδεκτός από το 57% ως πρωθυπουργός και έχει 30% διαφορά στην καταλληλότητα ως πρωθυπουργός απέναντι στον Α. Τσίπρα. Αυτή η αποδοχή δε, επιμερίζεται στο 86.4% στην Ν.Δ, 78.2% στο ΚΙΝΑΛ, 58.6% στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ενώ θετική άποψη έχει και ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ.Κ.Ε. Γιατί αυτό οδηγεί το 65%  όσων αυτοκαθορίζονται  Κεντρώοι να τον επιλέγουν.

* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι υπεύθυνος Ερευνών της OPINION POLL