Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες από το 2006 ανακοινώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες από το 2006 ανακοινώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Την αναδρομική εφαρμογή της αναστολής του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες που θα ισχύσει για τρία χρόνια, αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Economist, προχωρώντας σε μια κίνηση που ουσιαστικά οδηγεί στην αναγέννηση της αγοράς ακινήτων. Ταυτόχρονα η απόφαση αυτή οδηγεί στη βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών αυξάνοντας την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους και επιτρέποντας τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά τους προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Δείτε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού:

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει δύο σημαντικές οικονομικές ειδήσεις η μια εκ των οποία αφορά στην αγορά ακίνητων, στην οποία αναμένεται να δώσει μια σημαντική - ίσως τη σημαντικότερη - τονωτική ένεση από την περίοδο πριν την κρίση.

Και αυτό διότι ουσιαστικά η αγορά ακινήτων οδηγείται άμεσα σε μια αναγέννηση προσελκύοντας παράλληλα επενδύσεις και κυρίως αυξάνοντας την απασχόληση. Την ίδια στιγμή θα ενισχυθεί και το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την οικοδομή. 

Η δεύτερη κίνηση στην οποία θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να εκφράσει την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2021. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θα προαναγγείλει την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας προκαλώντας με τον τρόπο αυτό γενικότερη ασφυξία στην αγορά, δείχνοντας ότι η πορεία αναστροφής της οικονομίας έχει ήδη ξεκινήσει.

Μιλώντας στο economist τέλος αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό του το οποίο παρομοιάζεται με ένα τρίγωνο το οποίο στη μία πλευρά έχει τις μεταρρυθμίσεις, στη δεύτερη την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και δαπανών και στην τρίτη ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις μάλιστα θα τονίσει εκ νέου ότι αυτές μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές. Στο πλαίσιο αυτό θα αναφερθεί στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων projects, οπως για παράδειγμα το Ελληνικό, που μπαίνουν στις ράγες της υλοποίησης, μέσα στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης, και ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.