Αλ. Τσίπρας: Ο τυφώνας στις ΗΠΑ λέγεται Μάικλ, όχι Πάνος

Αλ. Τσίπρας: Ο τυφώνας στις ΗΠΑ λέγεται Μάικλ, όχι Πάνος

Με μια δήλωση η οποία μπορεί να ερμηνευτεί και ως επικείμενη αλλαγή στάσης του Π. Κάμμενου, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν υπήρξε επικοινωνίας με τον υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά την πρόταση που κατέθεσε ο τελευταίος στις συναντήσεις του στις ΗΠΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε χαμογελώντας ότι «στις ΗΠΑ έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται Πάνος, λέγεται... Μάικλ». Δήλωση με την οποία ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να αποφύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας του θέματος που έχει ανακύψει με τον Κυβερνητικό του εταίρο, ο οποίος βάλλεται από το σύνολο των κυβερνητικών και μη στελεχών του κόμματός του.

Εκ πρώτης όψεως η δήλωση του Αλέξη Τσίπρας χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου κατά τις συναντήσεις που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του καθώς και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για Ευρωπαικά θέματα, όπου απεκάλυψε ότι διαθέτει ένα «Plan b» για τις σχέσεις με τα Σκόπια τονίζοντας μάλιστα ότι είναι βέβαιος πως η συμφωνία των Πρεσπών θα απορριφθεί.

Η αναφορά του αυτή καθώς και τα όσα είπε σχετικά με τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ίδιο του το κόμμα, στελέχη του οποίου, όπως οι Τέρενς Κουίκ και Θ. Παπαχριστόπουλος, κράτησαν αποστάσεις.

Οι εξελίξεις ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να επιχειρήσει να αποφύγει να δώσει απαντήσεις επιστρατεύοντας μια χιουμοριστική αναφορά που όμως λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει η υπόθεση ουδόλως άλλαξε την εικόνα που διαμορφώνεται για τη συγκυβέρνηση.

Πάντως υπάρχουν και πληροφορίες που φέρουν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να αναμορφώνει τις θέσεις που εξέφρασε και να επιχειρεί να τις εμφανίσει ως προσωπικές απόψεις. Όμως το πρόβλημα είναι κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως τις κατέθεσε κατά τη διάρκεια επίσημων συναντήσεων.

Σε ερώτημα αναφορικά με τον κ. Καμμένο και το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, κομματικές πηγές παρέπεμπαν στη συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων να επανέλθουν στο θέμα τον Μάρτιο.