Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, 14:08

-A +A

Αλ. Τσίπρας - Ν. Κοτζιάς: Η χώρα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, 14:08
Αλ. Τσίπρας - Ν. Κοτζιάς: Η χώρα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια
-A +A

«Η εξωτερική μας πολιτική κλείνει ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών» είπε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε πως «ανοίγει και υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάννησο».

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα είναι έτοιμα.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στα βήματα της διαδικασίας λέγοντας ότι «το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια».

Όπως διευκρίνισε, η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα, ενώ το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι χρειάζεται «τσεκάρισμα» από διεθνείς χαρτογράφους, αλλά και ότι θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, δεν πρόκειται για κυρίαρχα δικαιώματα όπως είναι η ΑΟΖ, αλλά είναι κανονική «εδαφική κυριαρχία». «Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 μίλια, εκτός όπου είναι στενά, όπου πηγαίνουμε με την αρχή της μέσης γραμμής», διευκρίνισε, ενώ πρόσθεσε πως αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία.

Και ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του σημείωσε: «Η χώρα επεκτείνεται, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Κοτζιάς. «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι μια στρατηγική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί υλοποιούμε».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα