Α. Τσίπρας: Γράφουμε ιστορία, δεν εγκλωβιζόμαστε από αυτή

Α. Τσίπρας: Γράφουμε ιστορία, δεν εγκλωβιζόμαστε από αυτή

Σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία αλλά για το σύνολο των Βαλκανίων χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς όπως είπε σηματοδοτεί ένα νέο αφήγημα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης μακριά από τους εθνικισμούς.

Με τη συνάντησή των δύο ηγετών, τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών και το επιχειρηματικό φόρουμ, εγκαινιάζεται μια νέα αφήγηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που έχει ως βάση τη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση και τη συνανάπτυξη, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν χάσει τρεις δεκαετίες και πρέπει να τρέξουν για να καλύψουν του έδαφος.

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την ίδρυση πρεσβειών μεταξύ τω δύο χωρών, ενώ είπε ότι το «κύριο πιάτο» της σημερινής συνάντησης είναι η οικονομία. «Υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και συνεργασία για παροχή τεχνογνωσίας, μετά την ένταξη», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η με τη Συμφωνία των Πρεσπών γράφεται ιστορία αντί να εγκλωβιζόμαστε ενώ σημείωσε ότι η Συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει καθώς έχει επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο ίδιος βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες και αυτούς που διαφωνούν και αυτούς που διαφωνούν. Παρατήρησε πως η διαφωνία είναι δικαίωμα στις δημοκρατίες, όμως υπάρχουν και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια μια Διεθνής Συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφηκαν επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας θα γίνεται από την ελληνική αεροπορία. 

«Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που υπάρχουν στα Σκόπια, θα σημανθούν ως τέτοια, τόνισε ωστόσο ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι οικουμενικός. 

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για το πώς θα συνεργαστούν στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της Τετραμερούς με την Βουλγαρία και την Αλβανία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, του σχήματος συνεργασίας με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, σε επίπεδο ηγετών, της Διαδικασίας του Βερολίνου, των Κινεζικών Πρωτοβουλιών 1+16 και One Belt One Road, - αλλά και των αμερικανικών πρωτοβουλιών στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία.

Υπογράφουν, παράλληλα, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους λαούς.

Ζ. Ζάεφ: Γράφουμε ιστορία

Από τη μεριά του ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι οι δύο χώρες γράφουν ιστορία και ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι πρόκειται για μια συνάντηση ορόσημο που δείχνει το μέλλον και μίλησε για πλήρη υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα βοηθήσει τις δύο χώρες να αξιποιήσουν τον πλήρες οικονομικό δυναμικό τους.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υποστήριξε ότι η Συμφωνία θα βοηθήσει τους κατοίκους και των δύο χωρών ενώ ανακοίνωσε τη διάνοιξη ενός ακόμα διασυνοριακού περάσματος μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Σημείωσε τον στόχο να δημιουργηθούν οι πλήρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευκαιριών μέσα από αυτές τις συμφωνίες. «Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και εγώ θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ που θα συμμετέχουν από 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα, είπε και χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας αυτή τη συνάντηση. Ανέφερε ότι η συνεργασία μέσω του ΑΣΣ θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών».

Είναι πολύ σημαντικό, δεν έχουμε απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα καταργήσει τη Συμφωνία, η οποια οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα. «Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθδοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεέυται την ένταξη στην ΕΕ; Οχι», είπε. Ο κ. Ζάεφ.
 
Ο κ. Ζάεφ είπε ότι τους προηγούμενους μήνες έκανε έναν πολύ καλό φίλο, τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι πολύ καλός φίλος μου και της χώρας μου», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμα: 

- Έφθασε στα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας - Σε εξέλιξη η συνάντηση με Ζ. Ζάεφ