To κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ με τη γυναικεία ποσόστωση στις εθνικές κάλπες

To κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ με τη γυναικεία ποσόστωση στις εθνικές κάλπες

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Όσο πλησιάζουν οι μέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί ενώπιον της κρίσης των πολιτών, τόσο πιο φανερό γίνεται το σχέδιο που έχει εκπονήσει προκειμένου να γλιτώσει από την διαφαινόμενη ευρείας κλίμακας ήττας που έρχεται.

Παρότι επισήμως δεν υπάρχει κάτι δεδομένο και σαφές στο παρασκήνιο οι διεργασίες είναι πλούσιες με προφανή στόχο την μείωση των απωλειών από μία ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Με τις δημοσκοπήσεις να μιλούν η μία μετά την άλλη για μία βέβαιη ήττα και μάλιστα με σχεδόν παγιωμένη τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις δέκα μονάδες, τα κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν και επιδίδονται σε μία προσπάθεια διαχείρισης της επερχόμενης ήττας, εξαντλώντας κάθε περιθώριο.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει μία τελευταία εξέλιξη, η οποία αποσκοπεί στην αλλαγή των ισορροπιών, λίγο πριν από τις εθνικές κάλπες. Πρόκειται για ένα ακόμα εφεύρημα του κυβερνώντος κόμματος με σκοπό την αποδυνάμωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνολικά αλλά κυρίως της ΝΔ, η οποία διεκδικεί την πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά , στο παρασκήνιο ακόμα, την σημαντική αύξηση της ποσόστωσης για την γυναικεία συμμετοχή στις εθνικές εκλογές. Αυτή την στιγμή το ποσοστό ποσόστωσης για την συμμετοχή των γυναικών βρίσκεται στο 30% ανά την επικράτεια.

Ήδη το κυβερνών κόμμα έχει καταθέσει πρόταση το παραπάνω ποσοστό να αλλάξει και να φτάσει στο 40% ανά εκλογική περιφέρεια.

Πληροφορίες όμως,εδώ και μερικά 24ωρα, θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να σκέφτεται σοβαρά ο αριθμός αυτός να φτάσει στο 50%. Με άλλα λόγια δηλαδή από τους 450 υποψηφίους συνολικά, πάνω από 200 να είναι γυναίκες.

Η πιθανολογούμενη αυτή κίνηση δεν έχει ακραιφνώς φεμινιστικά χαρακτηριστικά και δεν εντάσσεται σε μία προσπάθεια του κ. Τσίπρα για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική σκηνή, μία επιθυμία που σε τελική ανάλυση δε θα ήταν διόλου άσχημη. Αντιθέτως κύρια στόχευση είναι η πρόκληση βραχυκυκλώματος στα υπόλοιπα κομματικά επιτελεία, παραμονές εθνικών καλπών. Είναι προφανές ότι άλλο πράγμα είναι ένας κομματικός σχηματισμός να αναζητά το 30% των ψηφοδελτίων του να έχει άρωμα γυναίκας και άλλο είναι το ποσοστό αυτό να μεγαλώσει και να φτάσει το 50%, με την αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές να έχει ήδη αρχίσει.

Θα πει κάποιος ότι η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει τόσα προβλήματα στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στα άλλα κόμματα, αφού θα ισχύει εξίσου για όλους.

Η απάντηση είναι ότι προφανώς και θα προκαλέσει ζητήματα και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως τα μεγαλύτερα μπερδέματα τα αντιμετωπίζει πάντα αυτός που έχει το προβάδισμα και τον “αέρα νίκης”, όταν αλλάζουν ξαφνικά οι όροι του... παιχνιδιού και αυτή τη φορά αυτός δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν λοιπόν σε αυτή την συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας προσθέσουμε και την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να αποκλείσει περισσότερους από 70.000 Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι το Σάββατο των ευρωεκλογών θα γίνουν οι μοναδικοί ευρωπαίοι κάτοικοι της Μεγάλης Βρετανίας που θα στερηθούν τη δυνατότητά τους να ψηφίσουν το ευρωψηφοδέλτιο της χώρας καταγωγής τους, τότε η εικόνα γίνεται εξαιρετικά περίεργη και ασφαλώς απολύτως ενδεικτική των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το σύνολο των εκλογικών διαδικασιών που έρχονται.