«Λευκός καπνός» για την ψήφο των αποδήμων - Εξασφαλίζονται 200 ψήφοι

«Λευκός καπνός» για την ψήφο των αποδήμων - Εξασφαλίζονται 200 ψήφοι

«Λευκός καπνός» βγήκε από τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων αφού όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία που εξασφαλίζει τη βάση των 200 βουλευτών που απαιτούνται προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ευελπιστεί να γίνει αποδεκτό στο τέλος από το σύνολο των βουλευτών.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι «διαμορφώνεται η κοινή βάση για νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και εξασφαλίζεται η βάση των 200 βουλευτών» 

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πως η συμφωνία προβλέπει ότι:

* Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού θα είναι ισότιμη  με αυτή των Ελλήνων που ζουν στη χώρα

* οι Έλληνες του Εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας κάθε κόμματος. Ο αριθμός των βουλευτών επικρατείας αυξάνονται στους 15 και θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής εκπροσώπων των Ελλήνων του εξωτερικού εφόσον το επιθυμούν τα κόμματα

* Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος θα γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία στα σημεία που θα στήνονται οι κάλπες και θα είναι οι πρεσβείες και τα προξενεία. Θα καταρτιστούν ειδικοί κατάλογοι.  

* Ως προϋπόθεση για να έχει ένας ομογενής δικαίωμα ψήφου είναι τα τελευταία 35 χρόνια να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο στην Ελλάδα, ακόμη και αν πρόκειται για την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας.