Ικανοποίηση για κυβέρνηση και Μητσοτάκη τις πρώτες 100 ημέρες

Ικανοποίηση για κυβέρνηση και Μητσοτάκη τις πρώτες 100 ημέρες

Θετικά αποτιμά η κοινή γνώμη τις πρώτες εκατό ημέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll.

Η δημοσκόπηση που σήμερα παρουσιάζουν το protothema.gr και το «ΘΕΜΑ 104.6», εμφανίζει ως «ατού» της κυβέρνησης τις πρωτοβουλίες της στον τομέα της οικονομίας, ωστόσο σκεπτικισμός επικρατεί μεταξύ των πολιτών αναφορικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς ως προς το μεταναστευτικό/προσφυγικό, καθώς οι πολίτες κρίνουν πως δεν είχε προϋπάρξει κατάλληλη προετοιμασία για το ενδεχόμενο νέας κορύφωσης των ροών.

Η δυσαρέσκεια αυτή αντανακλάται και στην βάση των ψηφοφόρων της ΝΔ, όπου καταγράφονται ελαφρές απώλειες, εν σχέσει με προηγούμενη έρευνα των αρχών Σεπτεμβρίου, περίοδο κατά την οποία η αποδοχή των κυβερνητικών χειρισμών βρισκόταν κοντά στο 60%. 

Πάντως και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την κυριαρχία του, με τη αποδοχή του να κυμαίνεται στο 53%, ενώ με μεγάλη διαφορά υπερισχύει του αρχηγού της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με 45% έναντι 21%.

Ως προς τις απόψεις και τις αξιολογήσεις των πολιτών για τους υπουργούς, την πρωτιά κατέχει ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Στον αντίποδα, οι εκ νέου μαζικές εισροές μεταναστών και προσφύγων κόστισαν στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος πλέον καταλαμβάνει την 4η θέση, αντί της 1ης που κατείχε μόλις έναν μήνα πριν σε γκάλοπ της ίδιας εταιρείας. Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει υποχωρήσει στη σειρά κατάταξης, ενδεχομένως εξαιτίας του ότι αναμένονται από την κοινή γνώμη άμεσα και απτά αποτελέσματα στις κυοφορούμενες επενδύσεις.

Η ικανοποίηση από τη γενική εικόνα της κυβέρνησης φτάνει στο 50%, με το 47% των ερωτηθέντων να έχει αρνητική άποψη. Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται να απολαμβάνει ισχυρά ποσοστά διείσδυσης της κυβέρνησης πέραν του χώρου της ΝΔ είναι ισχυρή: το 20% του ΣΥΡΙΖΑ και το 57% του ΚΙΝΑΛ έχει θετική άποψη.

Θετικά εξάλλου αποτιμώνται και κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως το ζήτημα με την ψήφο των αποδήμων. Το 75,9% τάσσεται υπέρ των ενεργειών που κάνει η Κυβέρνηση, ενώ η πρότασή της έχει την αποδοχή και των ψηφοφόρων κομμάτων της αντιπολίτευσης (όπως στο ΚΙΝΑΛ με 86% αποδοχή). 

Αλλά και η απόφαση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, βρίσκει σύμφωνο το 62% των ερωτηθέντων, με μόλις 24,8% να λέει το αντίθετο. Στην κοινή γνώμη φαίνεται να πλειοψηφεί με 48% έναντι 25% ή αίσθηση, η άποψη, ότι υπήρξε επί ΣΥΡΙΖΑ συνωμοσία πολιτικών και προσώπων της Δικαιοσύνης για να ενοχοποιηθούν πολιτικοί αντίπαλοι της τότε κυβέρνησης.

Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας από την κυβέρνηση.
Το 45% δηλώνει ικανοποιημένο από τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες της, ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό (45%) απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο. Παράλληλα, το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι το Μεταναστευτικό- Προσφυγικό καθώς μόλις το 23,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ το 63,2% θεωρεί ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος.