J. Dijsselbloem: «Δεν υπάρχει προθεσμία για την ελληνική αξιολόγηση»

J. Dijsselbloem: «Δεν υπάρχει προθεσμία για την ελληνική αξιολόγηση»

«Δεν υπάρχει προθεσμία για την ελληνική αξιολόγηση» κατέστησε σαφές ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ερωτηθείς σήμερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – κουαρτέτου. Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα, επισημαίνοντας ότι αναπόφευκτα η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει μία σειρά δύσκολων μέτρων.

Εντωμεταξύ σε έκθεσή της η Royal Βank of Scotland διαμηνύει προς κάθε ενδιαφερόμενο:

Μην περιμένετε να υπάρξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν τον Ιούλιο, καθώς τότε και μόνο θα πεισθούν όλες οι πλευρές ότι πρέπει να κάνουν πίσω στη διαπραγματευτική τους στάση, όπως εκτιμά η τράπεζα.

Έως τον Ιούλιο βλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος με δηλώσεις του στο οικονομικό πρακτορείο MNI, διευκρινίζει ότι θεωρεί πολύ λιγότερο πιθανή την επίτευξη συμφωνίας Αθήνας - κουαρτέτου τον Απρίλιο.

Σε άλλη έκθεση, συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας εκφράζει η Bank of America για την Ελλάδα, ενώ όπως αναφέρει στην έκθεσή της, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε μια ελάφρυνση του χρέους και στο να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Επισημαίνει ότι πιθανές αρνητικές εξελίξεις θα οδηγούσαν την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές και όχι σε Grexit. Στελέχη του χρηματοπιστωτικού ομίλου πάντως εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξα σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα θα κλείσει, καθώς και ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, μεταφέροντας περαιτέρω τις σχετικές εντυπώσεις τους από πρόσφατο ταξίδι τους στην Αθήνα.

Η Bank of America εκτιμά πως η μακροπρόθεσμη δυναμική της Ελλάδας εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ μακροπρόθεσμα υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας. Ειδικότερα, “για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, η αξιολόγηση δε σημαίνει επιβίωση μόνο μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, αλλά περιλαμβάνει και στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε μια ανάκαμψη της οικονομίας”.

Σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας, τα κίνητρα που δίνονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα είναι πάνω από αρκετά (ελάφρυνση του χρέους, σταδιακή άρση των capital controls, συμμετοχή στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ), ώστε η ελληνική οικονομία να κάνει την έκπληξη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρεται, “σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, επιθυμούν να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνάντησης ΔΝΤ - World Bank Spring Meetings την επόμενη εβδομάδα ή εναλλακτικά στο Eurogroup στις 22 Απριλίου το αργότερο, ώστε μετά να ακολουθήσει ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή στις αρχές Μαϊου και ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνδυασμό με εκταμίευση των χρημάτων πριν από το καλοκαίρι, και σε κάθε περίπτωση πολύ πριν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Ιουλίου-κυρίως για τα ομόλογα της ΕΚΤ.

«Ανάγκη για συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων»

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, υπογράμμισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της ευρωζώνης.

«Οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

Πηγή: skai.gr