Eκλογικές «προσομοιώσεις» στην ΝΔ, αντίστροφη μέτρηση για κάλπες βλέπει ο Μητσοτάκης

Eκλογικές «προσομοιώσεις» στην ΝΔ, αντίστροφη μέτρηση για κάλπες βλέπει ο Μητσοτάκης

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνήθιζε να λέει πως στην πολιτική λέγονται πράγματα που δεν γίνονται και γίνονται πράγματα που δεν λέγονται. Στην περίπτωση των επερχόμενων εθνικών εκλογών η φράση αυτή δείχνει να έχει την απόλυτη εφαρμογή. Μετά την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για επίσπευση των αυτοδιοικητικών εκλογών, όλοι πλέον εκτιμούν (για μία σειρά από λόγους) πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανοίξει ορθάνοιχτο παράθυρο διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Μάιο του 2019.

Δύο θα είναι οι παράγοντες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού. Από την μία η επικύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό και από την άλλη το θέμα με τις νέες μειώσεις των συντάξεων.
Σε ότι έχει να κάνει με την συμφωνία των Πρεσπών, δύο είναι τα κεντρικά σενάρια:

- Η συμφωνία έρχεται προς κύρωση στη Βουλή. Πριν από την ψήφιση της οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση και η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

- Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει δεκτό το αίτημα του Πάνου Καμμένου, ζητάει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για την κύρωση της συμφωνίας. Η πλειοψηφία δεν επιτυγχάνεται και η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι για πολλούς λόγους (εντός και εκτός Ελλάδας) το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει ότι η επικύρωση της συμφωνίας θα αποτελέσει την τελευταία κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα την καταψηφίσουν, ενώ πιθανότητα βουλευτές του Ποταμιού και κάποιοι ανεξάρτητοι θα πουν “ναι”, με την δέσμευση όμως του πρωθυπουργού ότι αμέσως μετά θα προκηρυχτούν εκλογές.

Αυτή η πιθανή εξέλιξη διασφαλίζει μία σειρά πραγμάτων,κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους:

- Η συμφωνία περνάει, κάτι που ικανοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα και το διεθνή παράγοντα.

- Ο Πάνος Καμμένος τηρεί την υπόσχεσή του να μη δεχτεί συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία». Ταυτόχρονα, η απόσυρση της εμπιστοσύνης του από την κυβέρνηση γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να μην αποκλείει μια μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σημείο αυτό ερχόμαστε στο δεύτερο μισό της ρήσης Καραμανλή για «...πράγματα στην πολιτική που γίνονται αλλά δεν λέγονται». Με βάση τον παραπάνω συλλογισμό οποιαδήποτε Κυριακή εντός του 2019 θα είναι εν δυνάμει εκλογική και άρα δε θα αποτελεί έκπληξη για κανέναν, αφαιρώντας το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, το οποίο παραδοσιακά κρατάει στα χέρια της η εκάστοτε κυβέρνηση. Το ζήτημα λοιπόν της έκπληξης σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην αναστολή ή μη των περικοπών των συντάξεων από 1/1/2019 προκαλεί «άρωμα» εκλογών ακόμα και για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το άρωμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να μην το υποτιμά. Παρότι η ΝΔ έχει ως βασικό σενάριο διεξαγωγής των εκλογών έχει τον Μάιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκαλεί την Τετάρτη την πολιτική επιτροπή του κόμματος με ένα κεντρικό στόχο. Τη διατήρηση στο «κόκκινο» της εκλογικής ετοιμότητας της ΝΔ. Ο κ.Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει σε όλους πως περιθώριο χαλάρωσης δεν υπάρχει, ούτε και χρόνος για καλοκαιρινή ραστώνη.

Ενδεικτικό του κόκκινου συναγερμού που θα σημάνει στα γαλάζια στελέχη ο κ.Μητσοτάκης είναι πως την επόμενη κιόλας μέρα της συνεδρίασης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Κρήτη, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επισκεφτεί νομούς της δυτικής Μακεδονίας. Ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός τίθεται λοιπόν σε εγρήγορση ενώ, όπως μαθαίνει το liberal.gr, η Πειραιώς μπαίνει σε τροχιά εκλογικών «προσομοιώσεων». Με άλλα λόγια το περιβάλλον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχίζει και θυμίζει σιγά σιγά προεκλογική περίοδο και λειτουργεί σαν σε πλαίσιο διενέργειας εκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται:

-Τα ψηφοδέλτια είναι στην τελική φάση επεξεργασίας. Όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενω θέση στα “γαλάζια” ψηφοδέλτια θα έχουν πολλά νέα πρόσωπα. Το μητρώο στελεχών που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποτελέσει την κύρια δεξαμενή, ενώ θα υπάρξουν και εκπλήξεις.

- Το επικοινωνιακό κομμάτι της περιόδου από την στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές μέχρι και την ημέρα διεξαγωγής τους είναι έτοιμο στο βασικό του πλαίσιο.

- Ο κεντρικός κορμός των προεκλογικών περιοδειών του προέδρου της ΝΔ έχει ήδη καθοριστεί.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λοιπόν όλα αρχίζουν και κινούνται σε τροχιά εκλογών, καθώς μετά τον Αύγουστο και τα λεγόμενα «μπάνια του λαού» όλα μοιάζουν να είναι ανοιχτά.

Φωτογραφία: Eurokinissi