Εν μέσω «καταιγίδας» ο Αλέξης Τσίπρας για τις διακοπές στο κότερο

Εν μέσω «καταιγίδας» ο Αλέξης Τσίπρας για τις διακοπές στο κότερο

Στην κατακραυγή που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας αφότου ήρθαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες από τις διακοπές του στο πολυτελές κότερο της οικογένειας Παναγοπούλου αναφέρεται δημοσίευμα του The Economist, με τίτλο «ο Αλέξης Τσίπρας εν μέσω καταιγίδας στα social media».

Η κάλυψη που προσέφερε στον Παύλο Πολάκη για την επίθεση στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, η πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας και το μεγάλο ποσοστό με το οποίο υπολείπεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, συνιστούν τα βασικά στοιχεία του πολιτικού σκηνικού που περιβάλλει τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως καταγράφεται από το βρετανικό περιοδικό. 

Ειδικότερα, στο άρθρο του ο Economist αναφέρει ότι «ο Αλ. Τσίπρας επικαλείται ξανά στις προεκλογικές ομιλίες του τα αριστερά του διαπιστευτήρια ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, οι οποίες εκλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό ως πρόβα τζενεράλε για τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου».

Ωστόσο, «την προηγούμενη εβδομάδα αντιμετώπισε την κατακραυγή στα social media όταν δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες του σε πολυτελή θαλαμηγό έλληνα μεγιστάνα», συνεχίζει το άρθρο. «Οι μυστικές διακοπές του Αλ. Τσίπρα επικρίθηκαν επίσης και ως ασέβεια στη μνήμη των 102 ανθρώπων που πέθαναν στην τραγική πυρκαγιά στο Μάτι έναν μήνα πριν», γράφει ο Economist, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί από τους θανάτους αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν είχαν ολιγωρήσει πυροσβεστική και αστυνομία».

Το βρετανικό περιοδικό συνεχίζει με την επίθεση Πολάκη στον Στ. Κυμπουρόπουλο και την κάλυψη που προσέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον «διαβόητο», όπως τον χαρακτηρίζει, αναπληρωτή υπουργό Υγείας του. 

«Αρκετοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι ο κ. Τσίπρας χάνει την επαφή με τους ψηφοφόρους. Πρόσφατα πέρασε μια εβδομάδα διακοπών στην Κρήτη με τον Παύλο Πόλακη, τον διαβόητο αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Πολλοί Έλληνες συγκλονίστηκαν όταν ο κ. Πολάκης επιτέθηκε σε έναν νεαρό τετραπληγικό ψυχίατρο, υποψήφιο για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έκανε χρήση διαδικασιών που προβλέπονται για άτομα με ειδικές ανάγκες προκειμένου να εργαστεί σε ένα κρατικό νοσοκομείο. Ο Πολάκης αγνόησε τις προτροπές συναδέλφων του υπουργών να ζητήσει συγγνώμη», σημειώνει χαρακτηριστικά το άρθρο.

«Ο κ. Τσίπρας αγνόησε το περιστατικό, λέγοντας ότι ο κ. Πολάκης είναι ένας "νησιώτης με αψύ ύφος". Όταν ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε πρόταση μομφής για να καταδικάσει τον Π. Πολάκη, ο πρωθυπουργός αύξησε του τόνους, μετατρέποντάς την σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μειοψηφίας του», συνεχίζει ο Economist. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέζησε της ψηφοφορίας με τις ψήφους δεξιών και ανεξάρτητων βουλευτών. Βοήθησε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε προεκλογικό οικονομικό πακέτο αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Η εφάπαξ πληρωμή στους συνταξιούχους θα κοστίσει 800 εκατ. ευρώ, ενώ μια τεράστια μείωση 11% στο φόρο προστιθέμενης αξίας, από το 24% στο 13%, σε τρόφιμα και ποτά σε καφετέριες και εστιατόρια αναμένεται μειώσει τα έσοδα κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη αναβάλει τη δέσμευση προς τους δανειστές, την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να μειώσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος», υπογραμμίζεται στο άρθρο.

Τέλος, ο Economist κλείνει το άρθρο του με αναφορά στο προβάδισμα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέροντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ  υπολείπεται κατά πολύ της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι το χάσμα μειώθηκε από τις 8-9 μονάδες στις 6-7».

«Οι ψηφοφόροι δεν ενοχλούνται από την παρέα που επιλέγει για τις διακοπές ο Αλ. Τσίπρα, αν αυτό συνοδεύεται από φορολογικές ελαφρύνσεις και γενναιόδωρες παροχές», αναφέρει σκωπτικά καταλήγοντας ο Economist.

ecomonist Τσίπρας