Die Welt: Ο Α. Τσίπρας από τη «Νότια Μακεδονία» υπέγραψε μια έντιμη συμφωνία

Die Welt: Ο Α. Τσίπρας από τη «Νότια Μακεδονία» υπέγραψε μια έντιμη συμφωνία

Με ένα άρθρο–«αγιογραφία» για τον Αλέξη Τσίπρα περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt τη Συμφωνία των Πρεσπών και την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της, «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους ελάχιστους, αν όχι ο μοναδικός, ηγέτης της Δύσης που δείχνει θάρρος και αποφασιστικότητα για να κλείσει μια συμφωνία για το όνομα της "Μακεδονίας"».

Η Die Welt τονίζει χαρακτηριστικά πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός του αριστερού ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ως σφοδρός επικριτής της πολιτικής λιτότητας των Βρυξελλών. Έβρισε απότομα στον προεκλογικό αγώνα την Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, μόλις ανέλαβε το αξίωμα, ο Τσίπρας ηγήθηκε ενός σοβαρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. Δεν ήταν δημοφιλές για τον λαό, ο οποίος είχε απορρίψει ακριβώς αυτήν την πολιτική με δημοψήφισμα, αλλά είχε αποτέλεσμα».

«Έπειτα», συνεχίζει η εφημερίδα, «ο Τσίπρας έπρεπε να ρυθμίσει με συμφωνία τη διαμάχη για το όνομα με τη γειτονική "Μακεδονία", την οποία κανένας άνθρωπος δεν κατάλαβε δυτικά της νότιας Μακεδονίας και βόρεια της βόρειας Μακεδονίας. Η συμφωνία παρόλα αυτά κάθε άλλο παρά λακωνική είναι».

Η συμφωνία, αναφέρει η Die Welt, δίνει τη δυνατότητα στη "Βόρεια Μακεδονία" να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δρα δυνητικά σταθεροποιητικά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. «Στον Τσίπρα αυτή η συμφωνία κόστισε τον κυβερνητικό του συνασπισμό με τους δεξιούς λαϊκιστές (σ.σ.: τους ΑΝΕΛ). Παρόλα αυτά άντεξε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Το αν η Βουλή θα κυρώσει τη συμφωνία παραμένει ανοιχτό. Και αν ακόμα ο ίδιος ο Τσίπρας αντέξει μέχρι την επόμενη εκλογή, σίγουρα θα την χάσει», εκτιμά η Die Welt.