Οι εκλογές της Αγίας Κυριακής

Οι εκλογές της Αγίας Κυριακής

Την Κυριακή της... Αγίας Κυριακής επέλεξε ο Αλ. Τσίπρας για τις εθνικές εκλογές αφού, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι να διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου και όχι στις 30 Ιουνίου. Μάλιστα για το λόγο αυτό δεν θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο την προσεχή Δευτέρα αλλά στις 10 του μηνός.

Το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα κοίταξε πως θα καταστεί εφικτή η διατήρηση της δυνατότητας να λειτουργήσει το υπουργικό συμβούλιο λίγες ημέρες παραπάνω αλλά μάλλον δεν κοίταξε τι έγραφε το εορτολόγιο οπότε η απόφαση είναι εκλογές την Κυριακή της... Αγίας Κυριακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανακοινώνοντας την απόφαση για την ημερομηνία των εκλογών, κατά την παρουσία του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Δ. Τζανακόπουλος απέφυγε να απαντήσει αν η... παράταση στην ημερομηνία των εκλογών συνδέεται και με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ορισμό των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.

Συγκεκριμένα, o κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο Αλ. Τσίπρας δεν θα μεταβεί - όπως είχε προαναγγείλει στο προχθεσινό του διάγγελμα - άμεσα στον Προκόπη Παυλόπουλο για να του ζητήσει τη διάλυση της Βουλής, αλλά τη Δευτέρα 10/6. Αυτό ουσιαστικά συμβαίνει έτσι ώστε να μην ξεπεραστεί το συνταγματικό όριο των 30 ημερών από τη διάλυση της Βουλής μέχρι τη διενέργεια εκλογών.

Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα αντικατασταθούν μόνο ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δίνοντας τέλος στα σενάρια για υπηρεσιακή κυβέρνηση. Επιπροσθέτως ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει εκλογές με την επίκληση του άρθρου 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται σε εθνικά θέματα.

Ουσιαστικά ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα υπηρεσιακής κυβέρνησης θέτοντας ως εθνικό λόγο τη μη διατάραξη της δημοσιονομικής πορείας της χώρας.