Το ακριβό πετρέλαιο και η ευχάριστη έκπληξη από το αέριο
Shutterstock
Shutterstock

Το ακριβό πετρέλαιο και η ευχάριστη έκπληξη από το αέριο

Τα πρώτα δύσκολα 24ωρα του φετινού χειμώνα από πλευράς καιρικών συνθηκών συνοδεύονται από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,3 ευρώ το λίτρο αλλά και από την… στέρηση του δικαιώματος των καταναλωτών να βρουν –από την 1η Φεβρουαρίου- χαμηλές χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τις καταναλώσεις του επόμενου μήνα.

Ακόμη και το φυσικό αέριο που είναι η «ευχάριστη έκπληξη» του 2023 λόγω της υποχώρησης της τιμής στο χρηματιστήριο κάτω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα, πωλείται αυτή τη στιγμή προς 11-12 λεπτά στην λιανική καθώς με τον κανόνα του επόμενου μήνα τα «καλά νέα» θα αργήσουν να φτάσουν στους καταναλωτές (σ.σ παίζει ρόλο η μέση τιμή του προηγούμενου μήνα).

Τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο δύσκολα για τους καταναλωτές –ειδικά αυτούς που επιλέγουν το πετρέλαιο- αν δεν υπήρχε η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Πρακτικά, αν η ισοτιμία παρέμενε στο 1 προς 1, οι καταναλωτές θα αγόραζαν ένα λίτρο πετρελαίου πάνω από τα 1,4 ευρώ.

Η ανησυχία για τις τιμές της θέρμανσης τον Φεβρουάριο είναι δικαιολογημένη για τους εξής λόγους: Ο μήνας ξεκινάει με την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων στο ρωσικό πετρέλαιο και αυτό είναι πολύ πιθανό να αποτυπωθεί ως αύξηση στην τιμή και του βαρελιού και της χονδρικής και φυσικά της λιανικής. To πετρέλαιο τύπου μπρεντ, έφτασε στα 88 δολάρια σκαρφαλώνοντας κατά τουλάχιστον 13 δολάρια σε σχέση με τις αρχές του χρόνου.

Η άνοδος της τιμής στο χρηματιστήριο αποδίδεται και στην προσδοκία αύξησης της ζήτησης από την Κίνα και στην «πληροφορία» ότι ο OPEC θα κρατήσει σταθερή στα (μειωμένα) επίπεδα την παραγωγή του πετρελαίου. Αν προστεθεί και ο παράγοντας νέες κυρώσεις (σ.σ πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου) τότε η αβεβαιότητα αυξάνει ακόμη περισσότερο.

Όσοι έχουν πετρέλαιο θα βρεθούν στην δυσάρεστη θέση να πληρώσουν ακριβό καύσιμο μόνο αν χρειαστεί να γεμίσουν τώρα δεξαμενές. Όσοι έχουν αποθεματοποιήσει θα είναι σε καλύτερη θέση. Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί και από όσους λειτουργούν με το ρεύμα.

Πρώτον διότι η επιδότηση για όσους καταναλώνουν πάνω από 500 κιλοβατώρες θα κοπεί (εκτός συνταρακτικού απροόπτου) και δεύτερον διότι ο Φεβρουάριος δεν θα έχει δυνατότητα επιλογής παρόχου με πολύ φθηνή τιμή. Έτσι, η θέρμανση με ρεύμα μπορεί να κοστίζει ακόμη 0,27-0,32 ευρώ ανά κιλοβατώρα αν συμπεριληφθούν όλες οι χρεώσεις γι’ αυτό προσοχή στην κατανάλωση.