Τουρκία: Στο τραπέζι η αύξηση της ελάχιστης σύνταξης
Shutterstock
Shutterstock

Τουρκία: Στο τραπέζι η αύξηση της ελάχιστης σύνταξης

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας σχεδιάζουν να συζητήσουν με αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος AKP μια πιθανή αύξηση της ελάχιστης μηνιαίας σύνταξης, όπως έκανε γνωστό με ρεπορτάζ την Τετάρτη το τηλεοπτικό κανάλι Haberturk.

Η ελάχιστη σύνταξη για κάθε άτομο είναι 10.000 λίρες (280,95 ευρώ) για το 2024, αλλά η τουρκική αντιπολίτευση έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να την αυξήσει, λέγοντας ότι οι άνθρωποι δόνουν μάχη με τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αύξηση του κατώτατου μισθού ή των ελάχιστων συνταξιοδοτικών πληρωμών παρά τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης, αλλά τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πρόσφατα ότι έχει ξεκινήσει εσωτερική συζήτηση για το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κόμμα μελετά το θέμα, αλλά ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλα τα τμήματα της κοινωνίας, με κύριο στόχο την προστασία του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», δήλωσε ο Τσελίκ στους δημοσιογράφους.

Ο αντιπρόεδρος Τσεβντέτ Γιλμάζ και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της ομάδας του ΑΚΡ Αμπντουλάχ Γκιουλέρ και τον αναπληρωτή πρόεδρο της ομάδας του ΑΚΡ Μουσταφά Ελίτας για να συζητήσουν το θέμα, ανέφερε η Haberturk και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, χωρίς να δώσουν συγκεκριμένη ημερομηνία.