Τουρκία: Νέο άλμα για τον πληθωρισμό - Στο 67% τον Φεβρουάριο
Shutterstock
Shutterstock

Τουρκία: Νέο άλμα για τον πληθωρισμό - Στο 67% τον Φεβρουάριο

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε στο 67,07% τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα σκαρφάλωνε στο 65,7% τον περασμένο μήνα.

Ο τομέας των ξενοδοχείων, καφετεριών και εστιατορίων σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού τιμών στο 94,78%, ακολουθούμενος από την εκπαίδευση στο 91,84%, ενώ το ποσοστό για την υγεία διαμορφώθηκε στο 81,25% και τις μεταφορές στο 77,98%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Οι τιμές καταναλωτή τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών σημείωσαν άλμα 71,12% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση και κατέγραψαν τρομερά μεγάλη μηνιαία αύξηση 8,25%.

Ο μηνιαίος ρυθμός μεταβολής του πληθωρισμού της χώρας από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο ήταν 4,53%.

Αν και υψηλά, τα επίσημα στοιχεία αμφισβητούνται από ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), οι οποίοι εκτιμούν την αύξηση των τιμών καταναλωτή σε 122% σε ετήσια βάση.

Παρά τις τακτικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ο πληθωρισμός παραμένει φλέγον ζήτημα στην Τουρκία μία εβδομάδα προτού αρχίσει ο μήνας του Ραμαζανιού, ταυτόσημος συχνά με αυξημένα έξοδα για τις οικογένειες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι οι "αντιπληθωριστικές (πολιτικές) θα αρχίσουν να γίνονται πραγματικά αισθητές προς το τέλος της χρονιάς".

Μετά την επανεκλογή τον Μάιο του Ερντογάν στην προεδρία, η νέα ομάδα που είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομίας αύξησε το βασικό επιτόκιο από 8,5 σε 45% σε μια προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε ωστόσο στα τέλη Φεβρουαρίου το βασικό της επιτόκιο στο 45%, σηματοδοτώντας το τέλος του κύκλου της νομισματικής σύσφιξης.