Τα λαθραία τσιγάρα «καίνε» την ελληνική οικονομία

Τα λαθραία τσιγάρα «καίνε» την ελληνική οικονομία

Καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ακροβατεί ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών και τις κοινωνικές αναταραχές, αποκαλύπτεται μια αλήθεια: η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει την επόμενη οικονομική «τρύπα» καπνίζοντας, πίνοντας και τζογάροντας, αν φορολογούνταν όλα αυτά, αναφέρει το Bloomberg.

«Το λαθραίο εμπόριο τσιγάρων και καπνού στερεί σημαντικά έσοδα από το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο. Τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν συντάξεις, μισθούς και κοινωνικές παροχές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος ΑΒΕΣ, Ιάκωβος Καργαρώτος. «Δημιουργείται μια μεγάλη δημοσιονομική τρύπα την οποία πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι πολίτες». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παπαστράτος, περισσότερα από 4 δισ. λαθραία τσιγάρα πωλούνται ετησίως στην Ελλάδα. Με βάση το φόρο στο πακέτο των 20 τσιγάρων, οι δασμοί και μόνο θα απέφεραν στο ελληνικό κράτος έσοδα περίπου 670 εκατ. ευρώ το χρόνο.  

Τα λαθραία τσιγάρα προέρχονται από την Κίνα, την Αίγυπτο και το Πακιστάν και φτάνουν στην Ελλάδα μέσω θάλασσας. Επίσης, μερικοί εγχώριοι παραγωγοί καπνού πουλάνε απευθείας αφορολόγητα στους καταναλωτές χρεώνοντας τους, περίπου, 25 ευρώ το κιλό καπνού.

Παρ'' όλο που ένα πακέτο τσιγάρα στην Ελλάδα είναι φτηνότερο από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, το 20% των τσιγάρων είναι λαθραία, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen.

Το ίδιο συμβαίνει και με το αλκοόλ. Κάθε χρόνο καταναλώνονται περίπου 24 εκατομμύρια λίτρα αφορολόγητου τσίπουρου, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να χάνει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ ετησίως.     

Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται και με τα καύσιμα. Κάθε χρόνο η ελληνική κυβέρνηση χάνει 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Σύνδεσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ).

Τέλος, τα τυχερά παιχνίδια όπου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στοιχηματίζουν, κυρίως στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας εταιρείες χωρίς άδεια και χωρίς ρυθμιστικούς κανόνες. Ο τρόπος αυτός είναι τόσο διαδεδομένος που η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων αδυνατεί να κάνει μια ασφαλή εκτίμηση των απωλειών.   

«Η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τα τσιγάρα και τα καύσιμα έπρεπε να είναι απλή. Το γεγονός, όμως, πως μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας επωφελούνται από τη φοροδιαφυγή κάνει την αντιμετώπισή της εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λέκκος.