field_kentriki_fotografia
Τα «κρυφά» κόστη της ανακαίνισης ενός σπιτιού

Αυτή την περίοδο και με τον Σεπτέμβριο να πλησιάζει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα είναι η ανακαίνιση του σπιτιού. Η μίνι ή η ριζική ανακαίνιση αποτελεί μία διέξοδο για την αναβάθμιση του κατοικείν για όσους είναι ιδιοκτήτες, αλλά και μία ενδεδειγμένη λύση ικανοποίησης των στεγαστικών αναγκών για όσους σκέφτονται να αγοράσουν ένα παλιό διαμέρισμα που χρειάζεται λίφτινγκ. Και οι δύο περιπτώσεις κρύβουν παγίδες και βέβαια κρυφά κόστη που οι περισσότεροι δεν είναι σε θέση να σκεφτούν από την αρχή επειδή συνήθως δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το…σπορ της ανακαίνισης.

Σύμφωνα λοιπόν, με τους ειδικούς, η ανακαίνιση μπορεί να αποδειχθεί όχι μόνο ακριβό αλλά και ιδιαίτερα ψυχοφθόρο σπορ. Εάν δηλαδή, δεν έχει προηγηθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη του ακινήτου από έμπειρους ειδικούς, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκύψουν εργασίες που είναι απαραίτητες να γίνουν, αλλά ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής του ακινήτου είχε την πεποίθηση ότι δεν θα χρειάζονταν.

Ας γίνουμε όμως, συγκεκριμένοι. Σε παλαιό διαμέρισμα που άλλαξε χέρια πρόσφατα, τα κουφώματα αλουμινίου ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, μονώνοντας το χώρο από το κρύο και τη ζέστη αλλά και την ηχορύπανση.

Έτσι, ο ιδιοκτήτης, δημιουργώντας τον προϋπολογισμό των εργασιών ανακαίνισης, δεν είχε προβλέψει το κόστος της αντικατάστασης κουφωμάτων. Αυτό όμως, μέχρι την επίσκεψη των ειδικών που διαπίστωσαν ότι τα κουφώματα αλουμινίου είχαν τοποθετηθεί πάνω στα προηγούμενα κουφώματα τα οποία ήταν από ξύλο και με την πάροδο του χρόνου είχαν φθαρεί σοβαρά. Δυστυχώς, η φθορά αυτή δεν ήταν, αρχικά, ορατή από τον ιδιοκτήτη που είχε ελάχιστη εμπειρία από ανακαινίσεις.

Έτσι, προέκυψε ένα κόστος που δεν είχε προϋπολογίσει και αφορούσε την αντικατάσταση των κουφωμάτων. Εκτός όμως, από το κόστος ο ιδιοκτήτης του παλαιού αθηναϊκού διαμερίσματος έπρεπε να απαντήσει στο δίλημμα κουφώματα αλουμινίου ή PVC που είναι συνθετικά; Η απάντηση δεν ήταν αυτονόητη επειδή τα κουφώματα PVC διαθέτουν εξίσου υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές με αυτά από αλουμίνιο τα οποία όμως, αποτελούν τη λύση που συνιστούν οι περισσότεροι τεχνικοί.

Επίσης, τα PVC είναι πολύ φθηνότερα, σε σχέση με τα κουφώματα αλουμινίου. Υπολογίζεται δηλαδή, ότι η τιμή - περίπου 4.000 ευρώ για ένα σπίτι 65 τ.μ. - των υψηλότερης ποιότητας κουφωμάτων PVC (με θερμοδιακοπή, τριπλό τζάμι κτλ) είναι αντίστοιχη αυτής των χαμηλότερης ποιότητας κουφωμάτων αλουμινίου (χωρίς θερμοδιακοπή, με διπλό τζάμι και σειρά που ενδέχεται να έχει καταργηθεί). Σε κάθε όμως, περίπτωση, η αντικατάσταση των κουφωμάτων αποτέλεσε ένα επιπρόσθετο κόστος που ο ιδιοκτήτης δεν είχε υπολογίσει αρχικά και αύξησε τον προϋπολογισμό κατά 4.000 ευρώ.

Ένα άλλο μεγάλο κόστος που ενδέχεται ο ιδιοκτήτης-διαχειριστής του ακινήτου να μην είναι σε θέση να προβλέψει από την αρχή; Της ενίσχυσης του ρεύματος κατά την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας. Οι αντλίες θερμότητας, που επιδοτούνται από τη ΔΕΗ, αποτελούν την οικονομικότερη μέθοδο θέρμανσης και ψύξης, διαθέτοντας κόστος (αγοράς και εγκατάστασης) της τάξεως των 5.000 – 5.500 ευρώ. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που οι μηχανικοί που αναλαμβάνουν το έργο της ανακαίνισης «ξεχνούν» να ενημερώσουν τον ιδιοκτήτη ενός παλαιού διαμερίσματος ότι θα απαιτηθεί η υφιστάμενη τάση του ρεύματος να ενισχυθεί.

Κι αυτό επειδή τα ακίνητα των δεκαετιών του 1970-1980 έχουν συνήθως απλό μονοφασικό ρεύμα το οποίο δεν μπορεί να υποστηρίξει την ταυτόχρονη λειτουργία μίας αντλίας θερμότητας, ενός σεσουάρ και μίας ηλεκτρικής κουζίνας. Έτσι, απαιτείται η μετατροπή του σε τριφασικό (επαύξηση ισχύος υφιστάμενης ηλεκτροδότησης), διαδικασία που εκτός από χρονοβόρος εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει τον προϋπολογισμό τουλάχιστον κατά 2.500-3.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη χρέωση του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και στην αμοιβή του ηλεκτρολόγου ο οποίος θα πρέπει να αφαιρέσει την υφιστάμενη καλωδίωση και να την αντικαταστήσει με καινούργια μεγαλύτερης διατομής.

Με άλλα λόγια, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ανακαίνιση όσο μεγάλη υπεραξία μπορεί να προσφέρει σε ένα σπίτι, τόσο εύκολα μπορεί να ανατρέψει τον αρχικό προϋπολογισμό, οδηγώντας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τον ιδιοκτήτη. Εν γένει, μία μεσαίου μεγέθους ανακαίνιση, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση νέων κουφωμάτων PVC, την ολική ανακαίνιση μπάνιου και κουζίνας, την καθαίρεση τοίχου, την αντικαταστάση των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, εργασίες ελαιοχρωματισμού και έκδοση άδειας μικρής κλίμακας ενδέχεται να κοστίσει περίπου 20.000 ευρώ.