Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί ο διαγωνισμός παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού καθώς το περίφημο «δορυφορικό» σύστημα διοδίων το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει το αντίστοιχο συμβατικό σημερινό σύστημα, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από επενδυτικά σχήματα που μετέχουν στο διαγωνισμό αλλά και από ανθρώπους κοντά στην ιδιωτικοποίηση, ουδείς ακόμα γνωρίζει πώς θα είναι το νέο «δορυφορικό» σύστημα διοδίων, πότε θα ανακοινωθεί και πότε θα τεθεί σε ισχύ, ερωτήματα τα οποία αν δεν απαντηθούν δεν μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου.

Κι αυτό, παρότι έχουν ήδη ανοίξει και αξιολογηθεί οι 9 φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπέβαλε αντίστοιχος αριθμός επενδυτικών σχημάτων και σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί ποιοι εξ αυτών πρόκειται να περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τα εννέα επενδυτικά σχήματα που υπέβαλαν ενδιαφέρον για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού είναι τα εξής:

1. Anas International Enterprise S.p.A.

Η Anas International Enterprise S.p.A., δραστηριοποιείται ως ο υπεύθυνος φορέας για έργα εξωτερικού της Anas S.p.A., η οποία είναι η υπεύθυνη αρχή της Ιταλίας για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του εθνικού οδικού δικτύου και των αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

2. Roadis Transportation Holding SLU - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε.

Η Roadis Transportation Holding S.L.U είναι θυγατρική της PSP Investments Canada, Inc. η οποία είναι εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων συνταξιοδοτικών ταμείων με έδρα τον Καναδά.

Η AKTΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. είναι εταιρεία συμμετοχών σε παραχωρήσεις και παροχή υπηρεσιών. Είναι θυγατρική της εισηγμένης εταιρείας Ελλάκτωρ, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς των υποδομών, των κατασκευών, της διαχείρισης απορριμμάτων κ.α.

3. Vinci Highways SAS – Vinci Concessions SAS – Mytilineos Holdings S.A.

Vinci Highways SAS είναι θυγατρική εταιρεία της Vinci Concessions S.A.S. και δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εκμετάλλευση αυτοκινητοδρόμων. Η εταιρεία εδρεύει στη Γαλλία.

Η Vinci Concessions SAS δραστηριοποιείται στους τομείς των κατασκευών και των παραχωρήσεων.

Οι ανωτέρω εταιρείες είναι θυγατρικές του γαλλικού ομίλου Vinci ο οποίος έχει διεθνή δραστηριότητα. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, παραχωρήσεις και ενέργεια.

Η Μυτιληναίος Α.Ε.-Όμιλος Επιχειρήσεων, είναι ελληνικός βιομηχανικός όμιλος με διεθνή δραστηριότητα στους τομείς της Μελέτης-Προμήθειας-Κατασκευής (έργα EPC), της μεταλλουργίας, της ηλεκτρικής ενέργειας και της εμπορίας φυσικού αερίου.

4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – Egis Projects S.A.

Η ΓEK TEΡNA Α.Ε. είναι εισηγμένη ελληνική εταιρεία με δραστηριότητα στους τομείς των κατασκευών, τις παραχωρήσεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη θερμική ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις εξορύξεις και τα ακίνητα.

Η Egis Projects S.A. αναπτύσσει και διαχειρίζεται έργα υποδομής μεταφορών και είναι μέλος του γαλλικού ομίλου EGIS, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς των αερομεταφορών, των κατασκευών και της ενέργειας.

5. Deutsche Invest Equity Partners GMBH – Dimera LTD

Η Deutsche Invest Equity Partners GMBH είναι εταιρεία επενδύσεων με έδρα τη Γερμανία.

Η Dimera LTD είναι επενδυτικός όμιλος ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς των υποδομών, των καταναλωτικών αγαθών, τα ξενοδοχεία και την ψυχαγωγία.

6. Sichuan Communications Investment Group CO., LTD – Damco Energy S.A.

Η Sichuan Communications Investment Group CO., LTD είναι εταιρεία με έδρα την Κίνα η οποία δραστηριοποιείται στις επενδύσεις, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη διαχείριση των υποδομών μεταφορών.

Η Damco Energy A.Ε. είναι ελληνική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή ενεργειακών έργων και στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού σε μεγάλους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία είναι θυγατρική του ομίλου Κοπελούζος ο οποίος έχει δραστηριότητα στους τομείς παραγωγής ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων, του φυσικού αερίου, στις παραχωρήσεις, των ακινήτων και των υπηρεσιών.

7. Northern Greece Corridor Consortium” [Intertoll Capital Partners B.V. / J&P – AVAX S.A. / Aberdeen European Infrastructure Partners II LP]

Η Intertoll Capital Partners B.V. είναι εταιρεία με έδρα την Ολλανδία και μέλος του ομίλου Intertoll ο οποίος δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη υποδομών και λειτουργία αυτοκινητοδρόμων και έχει έδρα την Ουγγαρία.

Η J&P Άβαξ είναι εισηγμένη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται σε διάφορα έργα παγκοσμίως.
Η Aberdeen European Infrastructure Partners II LP είναι εταιρεία επενδύσεων (fund) εστιάζοντας κυρίως σε επενδύσεις έργων υποδομής με μορφή Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (έργα ΣΔΙΤ).

8. Freyja Holdings SARL [Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P. / Macquarie European Infrastructure Fund 5 SCSp]

Η Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited είναι θυγατρική της Macquarie Group Limited και αποτελεί διαχειριστή επενδύσεων ο οποίος διαχειρίζεται σε διεθνές επίπεδο ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υποδομές, δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

9. ΔΙΟΛΚΟΣ Κατασκευαστική ΑΤΕ

Η ΔΙΟΛΚΟΣ Κατασκευαστική ΑΤΕ είναι κατασκευαστική εταιρεία, μέλος του ομίλου Ravago S.A.. Οι δραστηριότητες της Ravago περιλαμβάνουν τη διανομή πολυμερών χημικών προϊόντων, υλικά κατασκευής κ.α.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.